Razboiul arheologic dintre Ankara si Berlin, aproape de final

, ,
 

Muzeul Pegamon din Berlin, in mijlocul razboiul arheologic turco-german

Muzeul Pergamon din Berlin, in mijlocul razboiul arheologic turco-german

Autoritatile germane au restituit Turciei o statuie antica a Sfinxului, ce provine dintr-un sit arheologic din aceasta tara, care a reclamat timp de mai multi ani obiectul, adapostit de un muzeu berlinez de aproape un secol, relateaza mass-media internationala. “Sfinxul de la Bogazköy a revenit pe meleagurile noastre dupa un interval de 95 de ani. Acest obiect vechi de peste 3.000 de ani a fost restituit”, a anuntat recent ministrul turc al Culturii, Ertugrul Günay.
Statuia Sfinxului, care dateaza din epoca bronzului, a fost descoperita de arheologi germani in fosta capitala hitita Hattusha, in prezent Bogazköy, la est de Ankara. Din 1915, ea a fost adapostita de Muzeul Pergamon din Berlin. Obiectul va fi expus in zona de provenienta, dupa o serie de lucrari de conservare la Istanbul, a precizat Ertugrul Günay.

Prietenie germano-turca

La randul sau, ministrul german al Culturii, Bernd Neumann, a anuntat ca Sfinxul va fi restituit Turciei in semn de “bunavointa” si in numele “prieteniei germano-turce”. Inca din luna martie 2011, Neumann a lasat sa se inteleaga ca restituirea va avea loc, dupa ce omologul sau turc a amenintat ca, in caz contrar, va interzice arheologilor germani sa mai faca sapaturi in Turcia.
Germania are o lunga traditie de a face sapaturi arheologice in tarile mediteraneene. Muzeul Pergamon din Berlin a fost construit, incepand din 1910, pentru a adaposti frescele din altarul de la Pergamon, in prezent Bergama, din Turcia occidentala, descoperite intre 1878 si 1886.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *