Razboi total ruso-american pe bazele militare din Asia Centrala

, , , , , , ,
 

Baza aeriana de la Manas este tranzitata lunar de mii de soldati ai SUA

Baza aeriana de la Manas este tranzitata lunar de mii de soldati ai SUA

Noul sef de stat din Karghizstan si-a exprimat, imediat dupa alegerile de duminica, dorinta ca baza aeriana de la Manas, data cu chirie SUA pentru sustinerea operatiunilor din Afganistan, sa fie inchisa. Almazbek Atambaiev, a cerut astfel inchiderea bazei aeriene Manas, din apropiere de Biskek. „Nu cred ca baza Manas garanteaza securitatea tarii noastre. Nu as vrea sa vad o alta tara lansand un atac de retaliere asupra bazei. Un aeroport civil este un obiectiv civil si ar trebui sa ramana astfel”, a subliniat Atambaiev.  Karghizstanul „va respecta toate acordurile internationale”, dar cand contractul in vigoare pe Manas va expira, in 2014, americanii ar trebui sa se retraga, a precizat el.  Biskekul ar putea infiinta un centru de transport pentru Afganistan, „pentru traficul civil, poate impreuna cu Rusia”, a afirmat viitorul presedinte kirghiz. „Nu este niciun joc politic aici. Nu este foarte bine sa ajungi la principalul aeroport din tara si sa vezi echipment militar acolo”, a explicat Atambaiev in prima sa conferinta de presa dupa anuntarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidentiale din tara.  Baza Manas, inchiriata de Statele Unite dupa atentatele din 11 septembrie, este cruciala pentru operatiunile din Afganistan si pentru retragerea trupelor planificata de presedintele Barack Obama. Pe de alta parte, Rusia considera in continuare fosta republica sovietica in sfera sa de influenta si a incercat sa convinga autoritatile de la Biskek sa inchida baza in schimbul unui imprumut. De asemenea, Rusia are o baza militara in apropiere de Biskek, mostenire din perioada sovietica. Luna aceasta, Atambaiev a mers la Moscova, unde s-a intalnit cu premierul rus Vladimir Putin. Aprobarea Kremlinului este extrem de importanta in Kirgizstan, in conditiile in care un sfert dintre barbatii din aceasta tara lucreaza in Rusia. in paralel, o sursa din guvernul rus a declarat ca Moscova ar putea aproba acordarea unui credit in valoare de 106,7 milioane de dolari Kirgizstanului, dupa victoria lui Atambaiev la prezidentiale. Oficialul a precizat ca acest credit este asteptat pana la sfarsitul anului.  Baza de la Manas a inceput sa fie folosita in 2001 ca parte a eforturilor de logistica pentru fortele americane din Afganistan. Kirgizstanul primeste 150 de milioane de dolari de la SUA anual, ca asistenta, dintre care jumatate se duc catre operatiunile de la aeroportul Manas. Rusia si China au presat Biskek sa inchida baza Manas pentru SUA si i-au promis miliarde de dolari asistenta, daca SUA parasesc regiunea.

Romania, alternativa viabila

Acest lucru ar putea determina SUA sa isi puna in aplicare intentiile mai vechi de a transfera logistica de la Manas catre baza militara din Romania, de la Kogalniceanu Revista militara americana „Stars and Stripes” scria in urma cu doar cateva luni ca armata americana se bazeaza din ce in ce mai mult pentru aprovizionarea din Afganistan pe baza de la Kogalniceanu.  „Zona generala din Romania are capacitate rutiera, aeriana si maritima, astfel ca este foarte favorabila”, declara locotenent-colonelul Greg Derner, ofiter de logistica la sediul Comandamentului European american din Stuttgart, citat de revista americana. „Star and Stripes”. Publicatia  mentioneaza ca baza Kogalniceanu este atractiva partial datorita apropierii sale de portul Constanta de la Marea Neagra, care ofera acces la alte rute de tranzit. „Un alt avantaj este ca Romania, stat membru NATO, va permite transportul echipamentelor atat catre cat si dinspre Afganistan, a precizat Derner. Nu toate tarile permit traficul in ambele sensuri”, a adaugat responsabilutul militar american. Cu toate acestea, baza romaneasca nu va elimina toate problemele logistice pentru aprovizionarea in Afganistan, dar cu siguranta va scadea presiunea pe misiunile deja existente. Dar daca SUA isi vor intensifica operatiunile din Romania, nu inseamna ca vor trimite mai multi militari americani pentru a executa misiunea, ci mai degraba U.S. TRANSCOM va contracta localnici. Acest lucru va elibera personalul si capacitatile militare americane si va consolida economia locala”, aprecia Derner.  In prezent, circa 70 de membri ai Fortelor aeriene se pregatesc sa incheie faza finala a operatiunii, livrarea a 1.000 de tone de echipament catre Brigada 172 de Infanterie din Grafenwöhr.

Batalie pierduta in Tadjikistan

In urma cu circa doua luni de zile, Rusia a obtinut un avantaj similar in Tadjikistan, tara care a decis  ca acordul privind amplasarea bazei militare ruse din Tadjikistan sa fie prelungit pentru inca 49 de ani. „Am stabilit ca vom da directive autoritatilor noastre sa pregateasca si sa semneze in primul trimistru al anului viitor un nou acord cu privire la dislocarea bazei militare ruse pe teritoriul tadjik te un termen de 49 de ani”, a declarat presedintele rus Dmitrii Medvedev, la finele negocierilor ruso-tadjice din Dushambe, la care au luat parte liderul de la Kremlin si omologul sau tadjic Emomalii Rahmon. „Acest acord trebuie sa fie bine conturat si sa reflecte un echilibru al intereselor celor doua tari”, a mai subliniat presedintele rus, citat de mass-media de la Moscova. Decizia vine la scurt timp dupa ce autotoritatile kirghize au anuntat oficial vor inceta colaborarea cu SUA pentru pentru baza militara Manas, intelegere care expira in 2013.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *