Razboi religios in Georgia

, , , ,
 

 

Biserica Armeana dinamiteaza pacea din Caucaz

Biserica Apostolica Armeana dinamiteaza pacea religioasa din Georgia

Erevanul consideră crearea unei eparhii separate a Bisericii Apostolice Armene pentru regiunea georgiana Javakheti, majoritar armeana, o problemă de securitate naţională, relateaza mass-media armeana, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Recent, liderul Mişcării Neoconservatoare din Armenia (MNA) Eduard Abrahamyan a declarat că Eparhia georgiană a Bisericii Apostolice Armene (BAA) face faţă cu mare dificultate problemelor armenilor din Georgia. În acest sens, liderul partidului consideră că este necesară crearea unei eparhii separate în Javahketi. Potrivit lui, necesitatea creării eparhie Javahketi este motivată prin faptul că, problemele din regiune ar fi rezolvate de clerul armean zilnic, în timp ce în prezent,  conducerea Eparhiei georgiene vizitează regiunea doar periodic.

Autonomie religioasa

”În plus, crearea unui eparhii separate în Javakh va creşte semnificativ gradul de autonomie al regiunii, care va consolida regiunea, ca un factor etno-politic. Aceasta va avea în primul rând un mare impact moral şi psihologic pentru armenii din Javakh. Deschiderea acestei eparhii a Bisericii Apostolice Armene este o chestiune de securitate naţională a Armeniei. Acest pas va fi un răspuns adecvat la crearea pe teritoriul Armeniei a Eparhiei Lori – Tashir a Bisericii Ortodoxe Georgiene. MNA îşi asumă cheltuielile pentru întreţinerea a unuia sau doi preoţi din viitoarea Eparhie” a declarat Abrahamian.

Istorie zbuciumata

Javakhk, astfel numesc armenii regiunea Javakheti de pe teritoriul Georgiei, care este parte a provinciei Samtskhe-Javakhketi, este zona majoritar armeana, zguduita periodic de intensificarea activitatilor secesioniste armene, sprijinite de Federatia Rusa.
În opinia istoricilor armeni, Biserica Apostolică Armeană este reprezentată ca entitate separată în Georgia începând cu secolul al V-lea (afirmaţie contestată de istoricii georgieni). Potrivit clerului armean, Biserica Apostolică Armeană are construite pe teritoriul Georgiei, mai mult de 600 de clădiri şi anume: biserici, capele, seminarul teologic, care mai târziu au fost ocupate de către Biserica Ortodoxă Georgiană (GOC). BAA solicita autoritatilor armene returnarea acestor proprietati. Reprezentanţii GOC nu sunt de acord cu învinuirea de confiscare a instituţiilor religioase armene. Împotriva acestei iniţiative s-a pronunţat, de asemenea, şi Parlamentul din Georgia.
Biserica Apostolică Armeană este cea mai mare instituţie religioasă de pe teritoriul Armeniei. Ea are propriile eparhii în Iran, Egipt, America de Nord, Australia, Marea Britanie, Grecia, România, Bulgaria, Germania, Elveţia, Georgia, Ucraina şi Nagorno-Karabah. Pe teritoriul Federatiei Ruse Biserica Apostolică are două eparhii, si anume Eparhia Novo-Nakhichevan a Rusiei cu sediul la Moscova, precum şi Episcopia din sudul Rusiei, cu centrul în Krasnodar.

Opozitie georgiana

După cum declara consilierul preşedintelui Georgiei, Vahan Bayburt, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, îi sunt neclare încercările de a crea o Eparhie separată a Biserica Apostolice Armene în Javakheti. „La urma urmei, Georgia e o ţară mică. Şi după cum se ştie, unele Eparhii ale Bisericii Apostolice Armene, cu sediul în ţări mari acoperă necesităţile tuturor enoriaşilor din ţara respectivă. Cred că deschiderea unei Eparhia separate în Javakheti nu este necesară” a subliniat Vahan Bayburt, un apropiat al conducerii Bisericii Ortodoxe Georgiene.
De menţionat este faptul că semnificaţia specială a Bisericii Apostolice Armene este clar stipulata în Constituţia Armeniei, fapt considerat normal de oficialii armeni, deoarece crearea Armeniei ca stat independent a fost posibilă datorită bisericii. Conform Constituţiei, Republica Armenia este succesorul Republicii Democrate Ararat (Armenia), înfiinţată în mai 1918 din teritoriile azere ocupate de către naţionalişti armeni. Şi anume BAA, şi  partidul revoluţionar „Daşnakţiutun” creat de ea a condus capturarea teritoriilor din Azerbaidjan, distrugerea a populaţiei civile care trăiau în aceste regiuni. Şi BAA a susţinut prin toate mijloacele separatiştii armeni din Nagorno-Karabah.

Federalizare etnica

De aceea, autorităţile georgiene sunt foarte precaute la informaţiile despre încercările autorităţilor armene de a crea o eparhie separată în Javakheti. Menţionăm faptul că, în decembrie 2008, Consiliul ONG-urilor armene din provinciile georgiene Samtskhe-Javakheti şi Kvemo Kartli, au venit cu o declaraţie în care se spunea că formarea unui stat federal este singura variantă posibilă pentru dezvoltarea Georgiei. În declaraţie se mai cerea ca Samtskhe-Javakhetiei şi zonelor locuite de armeni, să li se acorde statutul de subiect suveran al Georgiei Federale, cu puteri largi de auto-guvernare. Altă cerinţă era aceea de acordare limbii armene statutului de limbă de stat în viitoarea autonomie. Dar cererile naţionaliştilor armeni nu se limitează doar la cereri de autonomie. Astfel, Centrul de Analiză din Erevan „Mitk” susţine că „Javakhk, fiind regiune istorică armeană şi acum fiind populată de armeni în proporţie de 70% este, de fapt, Armenia, deşi nu este inclusă în hotarele legale ale ţării”.

1 răspunde
 1. donadona
  donadona says:

  Se intimpla deseori la BISERICA ARMENEASCA din BUCURESTI incepe napraznic si nu se mai slabeste , cind pica prima veste rea in Biserica ne tinem respiratia pentru o clipa . Stim ca urmeaza o avalansa de stiri negre una mai groaznica decit alta. In epistola catre Efeseni SF. PAVEL insista asupra faptului ca toti suntem Biserica lui Hristos, iar credinta dreapta aduce unuitate. Hristos sa pagarit, la noi pentru a ne inalta. Acest gest al sau, care a facut istorie si a schimbat istoria, ramine unul de valoare vesnica. Biserica lui nu este institutie vremelnica, ci are o daruire care trece de or ce determinare temporara. Hristos ramine acelasi, Biserica lui nu se schimba, chiar daca oamenii nu sunt fideli.
  Dumnezeu nu devine niciodata necredincios Cuvintului sau chiar daca omul isi calca in mod constant cuvintul. Daca privim in istoria poporului Israel, suntem supusi sa vedem cit de des iudeii au incalcat ascultarea fata de DUMNEZEU iar Domnul a ramas acelasi Parinte iubitor si purtator de grija. De obicei cind epicentrul nesimtirii si al nelegiuirilor care se intimpla la BISERICA ARMENEASCA din BUCURESTI gindul ne duce numai catre retardatul si drogatul de popa din cadrul BISEICII ARMENE si anume BOGDAN PAUL,.Presupunem ca toate gindurile tulburate de aburii alcoolului si al drogurilor pe care popa BOGDAN PAUL JAN le consuma inpreuna cu avocata preoteasa VOINEA STANA CARE pentru asi sterge numele si a nu se mai birfi de ea si-a schimbat numele acum numinduse AV.PR. BOGDAN STANA se string ca intrun virtej de tornade atragind napastele. Gindurile negre si disperarea acutizata de unele evenimente, impreuna au inceput sa transeze afaceri cu comerciantii din tirgul EUROPA unde au fost vazuti achizitionind erburi interzise si se pare ca si alte substanta interzise.
  Cum poate un asemene dezacsat ca popa BOGDAN PAUL sa isi bata joc de fondurile BISERICII ARMENE oare nimeni nu poate stopa acest cuplu dezacsat cum este popa BOGDAN PAUL JAN si AV. PROTESA fosta VOINEA actualmente BOGDAN STANA?
  PREACUVIOSUL ARHIMANDRIT DATEV AGAPIAN, nu poate lua unele masuri sau si excelenta sa se complace in interesele acestui cuplu? cum poate un drogat ca BOGDAN PAUL JAN sa mai stea in incinta BISERICII ARMENEsi pe deasupra mai sta si cu devoratoarea de orgii sexuale care este avocata in cadrul BAROULUI BUCURESTI? actualmente BOGDAN STANA o femeie de moravuri usoare care pina a aju nge avocata si proteasa a supt ciocane la C.I.L. PIPERE ,Comturist, BAROUL BUCURESTI unde a fost secretara de lins ciocane a mai slujit si in cadrul UNIVERSITATII “TITU MAIORESCU” IAR ACUM DUPA CE A REUSIT SAL DESPARTA pe popa si de cea de a doua sotie unde au fost surprinsi in BISERICA ARMENEASCA din TIRGUL OCNA de catre dl.MOCANU unde proteasa ii sugea ciocanul preotului BOGDAN PAUL.PINA UNDE merge acest popa drogat si dezaxat si preotesa av. STANA care dezmembreaza familii,oare cite sotii poate avea un popa daca este asa din cadrul BISERICII ARMENE.
  Cum poate aceasta prostituata a BAROULUI BUCURESTI numita avocata preoteasa VOINEA actualmente BOGDAN STANA. sa mai apara in instanta cite famiolii mai are de gind sa distruga?luindule banii si uitind sa se mai prezinte la termene?Uniunea avocatilor bin BUCURESTI orare nu are nici un cuvint de spus ?cu aceasta drogata?si alcoolica care nu stie decit sa linga ciocane ,sunt multe dosare care oamenii au avut incredere si au ramas fara rezultat, dar banii au fost incasati de asa numita avocata proteasa VOINEA STANA actualmente BOGDAN?
  Traim cu speranta ca BAROUL BUCURESTI vor lua unele masuri si va face lumina cu aceasta prostituata a baroului BUCURESTI?
  Am inteles ca se va discuta si cazul asa numitului popa BOGDAN PAUL JAN in consiliul administrativ cu PREACUVIOSUL ARHIMANDRIT DATEV AGAPIAN unde cu credinta si demnitate se va face lumina.
  Atunci cind marturisim verbal Crezul, si nu il confirmam prin viata, devenim schimbatori,’Una zicem si alta facem”este expresia care caracterizeaza o viata in minciuna.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *