Razboi KGB la Marea Neagra

, ,
 

Baza navala de la Sevastopol, mar al discordiei ruso-ucrainene

Baza navala de la Sevastopol, mar al discordiei ruso-ucrainene

Flota militara rusa a Marii Negre are in dotare arme de distrugere in masa, inclusiv arme nucleare, se arata intr-un raport al organizatiei ultranationaliste „Congresul ucrainenilor din Crimeea”, dat publicitatii saptamana trecuta, si citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Documentul citat solicita autoritatilor de la Kiev sa instituie un control „extrem de riguros” asupra armamentului din dotarea navelor si trupelor de infanterie marina, subordonate Flotei militare ruse a Marii Negre. „Nu credem ca exista vreun expert astazi care s-ar incumeta sa afirme in deplina cunostinta de cauza ca in arsenalele bazei navale ruse din Sevastopol nu exista arme de distrugere in masa, a caror prezenta pe teritoriul ucrainean este interzisa de acordurile interguvernamentale intre Moscova si Kiev”, a declarat autorul raportului Bogdan Moroz, liderul filialei din Sevastopol a „Congresului ucrainenilor din Crimeea”, citat de mass-media locala. In opinia sa, absenta unui control din partea institutiilor de stat ale Ucrainei asupra cantitatii, tipului si conditiilor de depozitare ale armamentului din dotarea Flotei Rusiei din Crimeea „ascunde un mare pericol la adresa locuitorilor Sevastopolului2. El considera, de asemenea, ca trenarea inventarierii complete a intregului patrimoniu al flotei ruse aduce un prejudiciu sensibil nu doar Sevastopolului, ci si Ucrainei.

Transfer strategic

Surse oficiale din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federatiei Ruse, citati de mass-media rusa, au confoirmat retragerea tuturor ofiterilor serviciului rus de securitate, detasati pe langa Flota Rusa a Marii Negre, stationata in Crimeea. Conform surselor citate, structura FSB din Sevastopol a fost transferata in portul rusesc Novorosiisk, potrivit Strategiei de dezvoltare strategica a FSB pentru perioada 2010-1014, adoptata anul trecut de autoritatile ruse. La randul lor, oficialii Flotei rusesti au declarat ca nu vor permite accesul ofiterilor Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la bordul navelor militare rusesti, urmand ca aceasta sarcina sa cada in totalitate sub jurisdictia organelor de contrainformatii militare ale Federatiei Ruse.
Reamintim ca anterior seful (SBU), Valentin Nalivaicenko, declara, intr-un interviu acordat BBC ca ofiterii SBU trebuie sa paraseasca Ucraina pana la sfarsitul anului 2009. De asemenea, el precizaca ofiterii FSB din cadrul Flotei ruse din Marea Neagra, desfasoara activitati „importante” de spionaj impotriva autoritatilor statului ucrainean. Valentin Nalivaicenko sublinia ca potrivit legislatiei ucrainene, subunitatile de contraspionaj militar ale Serviciului ucrainean de securitate din Sevastopol si Simferopol sunt responsabile pentru securitatea marinarilor rusi. Anterior, intr-un interviu pentru publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta, Nalivaicenko, fost cadru al serviciului secret sovietic KGB, spunea ca Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), este decis sa ceara Moscovei sa-si retraga toate unitatile FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) care actioneaza in Crimeea la Sevastopol. Oficialul ucrainean a mai declarat ca “angajati ai FSB actioneaza in Crimeea de pe teritoriul bazei navale ruse din Sevastopol, in baza unui protocol intre SBU si Ministerul Securitatii Rusiei de la acea vreme”. In conformitate cu protocolul amintit, “angajatii FSB urmau sa se ocupe exclusiv de securitatea obiectivelor Flotei Rusiei din Marea Neagra”.

Rivalitatea KGB

Seful (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de mass-media ucraineana, a mai declarat saptamana trecuta ca Ucraina este decisa sa asigure cu forte proprii securitatea tuturor obiectivelor inchiriate in Sevastopol de Flota militara a Federatiei Ruse. “In acest moment, am creat o puternica subunitate de contrainformatii, care actioneaza atat la Sevastopol, cat si la Simferopol (centrul administrativ al Republicii Autonome Crimeea), precum si in alte localitati din peninsula. Ucraina este capabila sa asigure prin forte proprii securitatea bazei navale rusesti din Sevastopol, din perspectiva tuturor amenintarilor posibile. Imediat ce am pus pe picioare aceasta subunitate de contrainformatii, am si instiintat partea rusa, pentru a o determina sa-si retraga structurile FSB din Crimeea”, a argumentat Nalivaicenko, reiterand ca Ucraina nu mai doreste sa aiba pe teritoriul sau servicii secrete straine. Directorul SBU spera ca acest lucru sa se intample cat mai repede posibil. In interviul din Nezavisimaia Gazeta, el afirma ca in cazul in care va ajunge la un acord cu FSB, SBU intentioneaza sa desfasoare in 2010 manevre antiteroriste pe teritoriul bazei inchiriate de Flota rusa din Sevastopol, pentru ca omologii rusi sa se convinga de faptul ca trupele speciale operative ale SBU, “Alfa”, sunt capabile sa-i protejeze pe marinarii rusi. “In caz de nevoie si cu arma in mana”, mai spune el. De asemenea, el a mai declarat ca plecarea ofiterilor Serviciului rus de securitate nu se va tranforma intr-un nou scandal ruso-ucrainean.
Reamintim ca potrivit unui acord bilateral dintre Ucraina si Federatia Rusa, incheiat la scurt timp dupa caderea URSS, Flota militara rusa din Marea Neagra va continua sa stationeze pe teritoriul ucrainean pana in 2017, in baze ale fostei marine sovietice. Moscova doreste prelungirea temenului de stationare a flotei sale, insa autoritatile actuale de la Kiev exclud aceasta posibilitate. Republica Autonoma Crimeea, unde se afla portul militar Sevastopol, este considerata o zona strategica in Marea Neagra, peninsula fiind populata majoritar de etnici rusi, colonizati dupa 1944, cand populatia tatara a fost deportata de autoritatile URSS.

Militarizarea Marii Negre

Rusia isi va consolida capacitatile de aparare mobilizate in “regiunea sudica” a tarii, inclusiv flota Marii Negre, a declarat, intr-un interviu aparut in publicatiile militare rusesti, generalul Vladimir Popovkin, ministru adjunct al Apararii, insarcinat cu inarmarea. Generalul rus, considerat un apropiat al Kremlinului, a afirmat ca, dupa o analiza amanuntita a “rezultatului conflictului din Osetia de Sud”, Ministerul Apararii a propus o serie de masuri pentru cresterea numarului de miltiari in regiunea de sud a tarii, precum si a flotei Marii Negre. El a spus ca fortele terestre vor fi dotate cu sisteme noi de lansare multipla de rachete si echipamente de recunoastere, in timp ce proviziile de arme si echipament militar vor creste la nivel general.
Popovkin a precizat ca unitatile navale din Flota rusa a Marii Negre vor fi dotate cu noi submarine electrice diesel Lada Project 677, versiuni modernizate de submarine de clasa Varsavianka, sisteme mobile de rachete de coasta Bal-U, precum si un numar de nave capitale. El a reiterat angajamentul partii ruse de a sprijini Republica Abhazia in dezvoltarea unei „flote eficace” pentru combaterea „pirateriei georgiene”, subliniind ca marina abhaza va fi dotata cu noi nave de patrulare pentru protejarea coastei si a liniilor de comunicatie maritima.
In legatura cu fortele aeriene ale Flotei militare ruse din Marea Neagra, el a declarat ca va fi finalizata modernizarea avioanelor de vanatoare MiG-29 Fulcrum, avioanele de atac la sol Su-25 Frogfoot si elicopterele militare Mi-28H Night Hunger, iar in acelasi timp vor fi furnizate noi avioane militare (inclusiv Su-27SM, Su-30MK-2) si elicoptere de lupta (inclusiv Ka-52, Mi-28N, Mi-24M si Mi-8MTB5), capabile sa sustina actiunile navale din Marea Neagra. El nu a exclus posibilitatea ca fortele de aparare aeriana care protejeaza bazele militare navale din Novorosiisk si regiunea abhaza sa fie dotate cu sisteme de rachete aer-sol Pantsir-S modernizate.
Mass-media rusa a speculat in mod repetat ca Moscova analizeaza posibilitatea infiintarii unor baze militare navale permanente in Yemen, Siria and Libia. Oficiali militari rusi au confirmat pentru mass-media locala ca Moscova ar putea sa-si construiasca o prezenta permanenta in Marea Mediterana, pentru a compensa posibila pierdere a Sevastopolului. Aceasta masura completeaza recenta semnare a unui acord cu autoritatile abhaze privind mentinerea pe teritoriul republicii caucaziene a unei baze militare navale rusesti pentru o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *