Razboi in strada la Kiev: bilant provizoriu de cinci morti si peste 150 de raniti din randul protestarilor

, , , ,
 

proteste

Violentele au coborat din nou, marti, din Parlament in strada la Kiev, acolo unde ciocnirile violente dintre manifestanti si fortele de ordine au facut deja cinci morti si peste 150 de raniti, potrivit unui bilant intermediar emis de autoritati. „Cinci civili au fost ucisi in violentele in masa de la Kiev”, a declarat Olga Bilik, o purtatoare de cuvant a politiei, fara sa faca alte precizari. In dimineata zilei de ieri, protestarii au ocupat si devastat sediul Partidului Regiunilor (de guvernamant), condus de presedintele Viktor Ianukovici. Ulterior, trupele speciale Berkut, din subordinea Ministerului de Interne, au eliberat marti la pranz sediul Partidului Regiunilor, situat in strada Lipskaia din Kiev, dupa ce imobilul a fost ocupat de un grup de protestatari, in urma unui asalt. ‘Protestatarii au reusit sa ocupe doar 20 de minute primul etaj al cladirii’, a declarat deputata de opozitie Lesia Orobet, indicand ca manifestantii au luat cu ei o parte din documentele descoperite aici, ‘pentru studiere’. in timpul asaltului, atacatorii au aruncat cu sticle cu substante inflamabile, provocand un incendiu in care a ars o parte din imobil. Protestatarii au spart usa si au indepartat camerele de supraveghere de la intrare, precum si placuta cu insemnele Partidului Regiunilor de pe cladire. Ei nu au intampinat nicio rezistenta. Toti reprezentantii partidului care se aflau in acel moment in cladire au parasit incinta. Mai tarziu, manifestantii s-au repliat pe strada Institutskaia, in timp ce echipaje de pompieri incearca sa stinga incendiul de la sediul Partidului Regiunilor.

Opozitia cere alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate

Pe strada Lipskaia, circa 2.000 de membri ai trupelor speciale Berkut, cu ajutorul a 1.000 de sustinatori ai actualei puteri de la Kiev, incearca sa-i impinga pe demonstranti spre Maidan (Piata Independentei). Fortele de ordine recurg in principal la grenade lacrimogene si asurzitoare. Intre timp, violentele si-au extins aria la Kiev, unde grupuri de protestatari au preluat controlul, prin asalt, asupra Casei Ofiterilor, unde se adaposteau politistii antirevolta si scutieri. Confruntari in masa intre cele doua tabere au loc simultan pe mai multe strazi din centrul Kievului, intre care Institutskaia, scelkovicinaia si Sadovaia. Pe strada Grusevski au fost incendiat anvelope de la masinile apartinand fortelor de ordine. Liderul partidului Udar/Lovitura, Vitali Kliciko a cerut presedintelui Viktor Ianukovici sa anunte convocarea de alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate. ‘Faceti acest lucru si va fi o iesire din situatia actuala, va fi un act de curaj’, a spus Kliciko, intr-un apel catre seful statului. Fostul pugilist l-a indemnat pe Ianukovici sa puna presiune pe Partidul Regiunilor in problema revenirii la Constitutia din 2004. ‘Dati comanda! Parlamentul trebuie sa voteze revenirea la forma legii fundamentale din 2004. Toate acestea vor permite scaderea temperaturii in societate’, a mai spus Kliciko, la o zi dupa o vizita la Berlin, unde impreuna cu alti lideri ai opozitiei ucrainene a abordat situatia din Ucraina cu cancelarul german Angela Merkel. Parlamentul ar trebui sa formeze noul guvern si noi, ca opozitie, suntem gata sa ne asumam responsabilitatea pentru formarea sa, a declarat Kliciko.

Rusia acuza Occidentul

Diplomatia rusa a critica Occidentul pentru violentele de la Kiev. Reluarea violentelor in Ucraina este „rezultatul” politicii occidentalilor, care au incurajat escaladarea, a denuntat marti diplomatia rusa. „Ceea ce se inatmpla acum este rezultatul direct al politicii de complacere a politicienilor occidentali si structurilor europene care, de la inceputul crizei, trec cu vederea actiunile agresive ale fortelor radicale din Ucraina, incurajand, in fapt, escaladarea si provocarile la adresa puterii legale”, a apreciat Ministerul rus de Externe, intr-un comunicat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *