Razboi imobiliar in Tara Sfanta

de | mart. 14, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a anuntat prelungirea pana marti blocada totala a teritoriilor palestiniene din Cisiordania, pe fondul intensificarii amenintarilor la adresa securitatii Israelului, se arata intr-un comunicat al serviciului de presa al Fortelor Armatei israeliene, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Ministrul israelian Ehud Barak prelungeste asediul Cisiordaniei

Ministrul israelian Ehud Barak prelungeste asediul Cisiordaniei

Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a anuntat prelungirea pana marti blocada totala a teritoriilor palestiniene din Cisiordania, pe fondul intensificarii amenintarilor la adresa securitatii Israelului, se arata intr-un comunicat al serviciului de presa al Fortelor Armatei israeliene, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Regimul de „zone inchise”, care a fost introdus initial in noaptea de vineri, 12 martie, pentru a preveni revoltele populatiei arabe din Ierusalimul de Est, era preconizat sa fie anulat astazi, 14 februarie. „In conformitate cu instructiunile ministrului apararii Ehud Barak si dupa evaluarea adaugatoare a situatiei de securitate in zona, regimul de blocada fi extins. Data estimativa la care zonele inchise vor fi deschise din nou – 16 martie ora 23:59″, se anunta in comunicat citat.
Conform legislatiei militare israeliene, in perioada blocadei, accesul rezidentilor din Cisiordania pe teritoriul israelian, inclusiv in Ierusalim, a fost interzis, armata israeliana fiind pregatita sa faca exceptii pentru bolnavi, medici, preoti si profesori.

Proteste internationale

Drept pretext pentru implementarea masurilor preventive a servit reactia puternica a palestinienilor la intentia autoritatilor israeliene de a construi 1.6 mii de locuinte pentru familii evreiesti in partea de est a Ierusalimului. Ministerul israelian de Interne a anuntat saptamana trecuta, in plina vizita oficiala a lui Joe Biden, proiectului construirii a 1.600 de noi locuinte intr-un cartier evreiesc ultraortodox din Ierusalimul de Est, declansand critici puternice, chiar si in interiorul Israelului. Duritatea tonului este practic fara precedent in relatiile dintre Israel si SUA, considera mass-media israeliana.
Reamintim ca in urma cu o saptamana, Ierusalimul, oras pe care atat israelieni, cat si palestinieni il considera capitala lor istorica, a fost zguduit de un val de ciocniri, in urma carora au fost ranite aproximativ 100 de persoane, inclusiv politisti si soldati israelienei.
La randul sau, sefa diplomatiei de la Washington, Hillary Clinton i-a transmis vineri sefului Executivului de la Tel-Aviv Benjamin Netanyahu ca anuntul Israelului privind construirea de noi locuinte in Ierusalimul de Est reprezinta un “semnal profund negativ” pentru relatia bilaterala cu Washingtonul. Hillary Clinton l-a sunat vineri pe Netanyahu si i-a spus ca anuntul a fost “un semnal profund negativ in ceea ce priveste abordarea Israelului fata de relatia bilaterala si impotriva spiritului vizitei vicepresedintelui” Joe Biden, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley, citat de agentiile de presa. Biden a “condamnat” deja initiativa Israelului, folosind inca un termen aproape fara precedent intre cei doi aliati apropiati, noteaza AFP. “Ea a spus extrem de clar ca guvernul israelian trebuie sa dea dovada nu numai prin vorbe, dar si prin acte precise, ca este angajat in directia relatiei (cu SUA) si a procesului de pace”, a insistat Crowley. Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (SUA, Rusia, ONU, si UE) a condamnat, de asemenenea, Israelul pentru decizia de a autoriza noi constructii de locuinte. “Cvartetul a convenit sa supravegheze indeaproape evolutiile din Ierusalim si isi rezerva posibilitatea de a lua orice masura suplimentara pe care ar putea-o cere situatia de pe teren”, se arata intr-un comunicat al grupului, care urmeaza sa se reuneasca la 19 martie la Moscova, in prezenta dnei Clinton.

Sustinere financiara

Departamentul de Stat al SUA a anuntat vineri ca va directiona o suma de 55 de milioane de dolari catre Fondul ONU pentru refugiati palestinieni, se arata pe site-ul acestei institutii. Din aceste 55 de milioane, 30 vor fi alocate destinate fondului general al ONU iar 25 de milioane sunt indreptate spre programele de urgenta din Cisiordania si Gaza. Aceasta noua contributie ridica la 95 de milioane de dolari valoarea ajutorului oferit de SUA refugiatilor palestinieni de la inceputul lui 2010. Conform diplomatiei americane, Washingtonul este cel mai important contributor la fondurile ONU de ajutorare a palestinienilor, oferind 267 de milioane de dolari in 2009. Nu mai putin de 4,7 milioane de palestinieni sunt refugiati in toate regiunile Orientului Mijlociu.

Negocieri in aer

Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP), Mahmud Abbas, a declarat sambata ca negocierile indirecte cu Israelul care urmau sa fie relansate in curand, dar masurile de colonizare la care a recurs Israelul in ultima vreme au impiedicat deschiderea negocierilor. Declaratia lui Abbas vine la sfarsitul intalnirii cu presedintele Tunisiei Zine al-Abedine Ben Ali. Saeb Erekat, seful echipei palestiniene de negociere cu Israelul a declarat la o intrunire a activistilor ANP la Nablus, in Cisiordania, ca presedintele Mahmud Abbas nu va relansa negocierile indirecte cu Israelul pana ce nu va fi anulata decizia construirii de noi locuinte in cartierul Ramat Shlomo de la Ierusalim si in colonia evreiasca Beitar Elit din Cisiordania. Erekat a declarat de asemenea ca ANP va angaja negocieri directe cu Israelul doar dupa ce vor fi oprite toate constructiile din coloniile evreiesti din Cisiordania.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *