Razboi diplomatic total turco-israelian

de | apr. 12, 2010 | Alte regiuni, Federatia Rusa, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Ankara au decis inlocuirea actualului ambasador turc din Israel, la cateva luni dupa ce acesta a cerut un transfer in urma scandalului diplomatic declansat de comportamentul ministrului adjunct de Externe al Israelului, Danny Ayalon, au declarat, in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, surse diplomatice de la Ankara

Colonizarile israeliene in Ierusalim, contestate de lumea araba

Colonizarile israeliene in Ierusalim, contestate de lumea araba

Autoritatile de la Ankara au decis inlocuirea actualului ambasador turc din Israel, la cateva luni dupa ce acesta a cerut un transfer in urma scandalului diplomatic declansat de comportamentul ministrului adjunct de Externe al Israelului, Danny Ayalon, au declarat, in exclusivitate pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS, surse diplomatice de la Ankara. Mass-media israeliana a anuntat anterior ca ambasadorul turc Ahmet Oguz Celikkol va fi inlocuit, surse diplomatice turcesti declarand pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS ca noul ambasador turc in Israel este Kerim Uras, fostul ambasador turc in Republica Turca a Ciprului de Nord, considerat un expert in problemele Orientului Mijlociu.

Amenintare regionala

Statul Israel este principala ameninţare la pacea din Orientul Mijlociu, a declarat anterior premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită oficiala la Paris. „Israel reprezintă acum principala ameninţare la pacea regională” a subliniat Erdogan. „Dacă o ţară foloseşte forţa disproporţionat în Palestina şi foloseşte bombe cu fosfor în Gaza, nu putem spune ‘bine’… Întrebăm cum poate face acesta” a mai punctat premierul turc.
Saptamana trecuta, întrebat despre atitudinea sa în privinţa chestiunii nucleare iraniene,Erdogan arăta că Iran nu este sigura ţară din Orientul Mijlociu care încalcă regimul de nonproliferare şi deţine arme nucleare, referindu-se voalat la Israel. Ankara a mai solicitat Israelului semnarea Acordului de neproliferare nucleara, premierul israelian anulandu-si vizita la summitul nuclear de la Washinghton, inaugurat azi de presedintele american Barack Obama.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat anterior că regretă comentariile omologului său turc. „Suntem interesaţi în relaţii bune cu Turcia şi regret că domnul Erdogan alege de fiecare dată să atace Israel,” a declarat acesta mass-media.
Reamintim ca relaţiile dintre Turcia şi Israel, două state tradiţional prietene, s-au răcit după ce Israel a lansat un atac masiv asupra Fâşiei Gaza, soldat cu sute de morti si raniti.

Capitala imposibila

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat anterior, în deschiderea summitului Ligii Arabe, că a considera Ierusalimul drept capitală indivizibilă a statului evreu este „o nebunie”. Israelul consideră „că Ierusalimul unificat este capitala Israelului. Este o nebunie şi nu ne angajează în nici un fel”, a spus Erdogan. „Ierusalimul este pupila ochilor lumii musulmane (…) şi nu putem accepta nici o atingere din partea Israelului asupra Ierusalimului şi a locurilor musulmane”, a adăugat el. „Încălcările comise de Israel la Ierusalim sunt incompatibile cu dreptul internaţional şi dreptul umanitar”, a afirmat Erdogan, apreciind că statul evreu „nu încalcă numai dreptul internaţional, ci şi istoria”. El a apreciat că, „dacă arde Ierusalimul, înseamnă că arde şi Palestina”, adăugând: „Iar dacă arde Palestina, înseamnă că arde Orientul Mijlociu”.
Ierusalimul de Est, anexat de Israel după războiul din 1967, se află în centrul disputelor israeliano-palestiniene . Israelul consideră Ierusalimul drept capitală „eternă şi indivizibilă”, în timp ce partea palestiniană vrea să îşi instaleze capitala în partea orientală a Oraşului Sfânt. Tot în Ierusalimul de Est se află şi Esplanada Moscheilor, unde se află Domul Stâncii şi moscheea al-Aqsa, venerate de musulmani, iar la rândul sau, Muntele Templului este considerat drept cel mai sacru loc al iudaismului.

Vizita strategica

Recent, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a efectuat o vizita in Turcia, la putin timp dupa un incident diplomatic in urma caruia un oficial israelian a cerut scuze regimului de la Ankara. „Scopul vizitei este o imbunatatire a relatiilor bilaterale. Alianta turco-israeliana are importanta strategica pentru ambele state”, au declarat surse diplomatice israeliene. Ehud Barak s-a intalnit cu ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoglu, ministrul turc al Apararii, si a vizitat mormantul lui Ataturk, fondatorul Turciei moderne.
Relatiile dintre Turcia si Israel s-au racit dupa ce critica Turciei la adresa autoritatilor israeliene a provocat un protest din partea adjunctului ministrului de Externe, Daniel Ayalon. Turcia a cerut insa scuze oficiale din partea Israelului dupa ce Ayalon l-a pus pe ambasadorul turc sa stea pe o canapea joasa si a scos steagul turc de pe masa. Israelul si-a cerut scuze in mod oficial pentru incident.

Sprijin rus

Ministrul rus de externe a cerut mişcării palestiniene Hamas să oprească lansarea de rachete spre sudul Israelului din Fâşua Gaza. Serghei Lavrov a cerut, în timpul unei conversaţii telefonice cu liderul Hamas Haled Mashaal că atacurile cu rachete din Gaza asupra sudului Israelului sunt „inacceptabile”, transmite mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. De cealaltă parte, conducerea Hamas a precizat că ar dori ca perioada de „acalmie” să continue, nu doreşte escladarea tensiunilor şi pregăteşte iniţiative pentru a împiedica lansarea de rachete din acea zonă.

Rachete vs. avioane

Reamintim ca o rachtă lansată din Fâşia Gaza a ucis un civil în Israel pe 18 martie 2010, avioanele de lupta israeliene şi elicopterele de atac efectuand cel puţin şapte atacuri cu rachete asupra Fâşiei Gaza, provocând daune şi rănind uşor doi copii, arătau martori palestinieni.
Aceştia au precizat că patru atacuri au avut loc în zonele de lângă oraşul Khan Younis, locaţie a unor ciocniri violente săptămânile trecute dintre trupele israeliene şi palestinieni înarmaţi. Două caravane au fost distruse în timpul atacului, dar fără victime civile, in timp ce o a cincea rachetă a lovit o fabrică de lactate din Gaza City. La randul lor, elicopterele israeliene au lovit de două ori obiective Hamas din tabăra de refugiaţi Nusseirat din Fasia Gaza.

Axa comerciala

Mass-media israeliana a speculat ca radicalizarea pozitiei turcesti a fost influentata de decizia saudita de a finanta mai multe investitii masive in Turcia. Astfel, ministrul saudit de Finanţe, Ibrahim Abdul Aziz al-Assaf, a declarat că Arabia Saudită va investi un total de 400 miliarde de dolari în Turcia în patru ani. Al-Assaf a făcut afirmaţiile la o conferinţă de presă comunp cu ministrul turc de finanţe Mehmet Simsek în capitala Turciei, Ankara, şi a subliniat că cele două state au planificat să organizeze un forum pentru investiţii comune. Al-Assaf a mai arătat că Turcia şi Arabia Saudită doresc să ducă comerţul bilateral la 10 miliarde de dolari.

Conditii palestiniene

Reamintim ca liderii arabi au exclus reluarea discuţiilor de pace israeliano-palestiniene dacă Israel nu opreşte construirea de noi colonii şi ai cerut preşedintelui american Barack Obama să menţină opoziţia sa. La finalul unui recent summit pan-arab desfasurat în Libia, ei au cerut lui Obama se rămână fidel „poziţiei sale iniţiale” de a depune eforturi pentru a opri colonizarea evreiască a pământului palestinian, ce prezintă „un obstacol periculos” la eforturile de pace.
Summitul a fost dominat de anunţul anterior al Israelului că intenţionează să construiască 1600 noi case pentru colonişti în Ierusalimul de Est, pe care palestinienii îl privesc ca fiind capitala viitorului lor stat.
Efoturile americane de angaja discuţii indirecte între Israel şi palestinieni au fost zădărnicite de anunţ, care a venit la doar câteva zile după ce arabii acceptaseră să acorde o şansă negocierilor de pace.
Liderii arabi au promis măsuri politice şi legale pentru a confrunta Israelul şi au adoptat o rezoluţie de a strânge 500 milioane de dolari ca ajutor pentru a impulsiona prezenţa palestiniană în Ierusalim, a anunţat şeful Ligii Arabe, Amr Mussa. „Reluarea negocierilor palestiniano-israeliene cere ca Israelul să implementeze angajamentele legale prin oprirea tuturor activităţilor de colonizare în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv Ierusalimul de Est,” se arată în reoluţia finală. Declaraţia insistă pe „necesitatea de a avea un calendar pentru aceste negocieri şi să fie reluate de unde au rămas, pe baza a ceea ce a fost acceptat în procesul de pace”.

Bani pentru Palestina

Întalnirea de la Sirte a mai stabilit şi „un plan de acţiune ce include măsuri politice şi legale de a confrunta tentativele Israelului de a iudeiza Ierusalimul şi agresiunea repetată a locaşurilor sale sfinte”. Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, a declarat că fondul este menit „a creşte prezenţa palestiniană în Ierusalim,” care este locaţia moscheii Al-Aqsa, cel de-al treilea locaş sfânt al islamului. Oficialii Ligii Arabe au precizat că fondul va fi folosit pentru a îmbunătăţi infrastructura, a construi puţuri de apă, spitale, şcoli, ca şi oferire de compensaţii financiare pentru palestinienii evacuaţi din casele lor de autorităţile israeliene.
Summitul a venit pe fondul acuzelor premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a promis că nu va renunţa la planurile sale de colonizare din Ierusalimul de Est, lansate la adresa palestinienilor că ar bloca eforturile de pace. „Continuăm să vedem că palestinieni îşi întăresc poziţiile lor. Nu arată niciun semn de moderaţie,” arăta Netanyahu.
La randul sau, preşedintele palestinian Mahmud Abbas a exclus orice discuţii cu statul evreu până ce autoritatile israeliene nu opresc colonizarea in teritoriile palestiniene.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *