Razboi deschis la Chisinau intre Lupu si Filat

de | iun. 29, 2011 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Certurile in randul Aliantei pentru Integrare Europeana nu inceteaza la Chisinau. Razboiul deschis dintre premierul Vlad Filat si vicele PD, Vlad Plahotniuc nu face decat sa slabeasca fortele politice proeuropene de la Chisinau. Presedintele interimar al R. Moldova si liderul PD, Marian Lupu, l-a acuzat marti pe premierul Vlad Filat ca incearca sa saboteze semnarea […]
Marian Lupu si Filat 654Certurile in randul Aliantei pentru Integrare Europeana nu inceteaza la Chisinau. Razboiul deschis dintre premierul Vlad Filat si vicele PD, Vlad Plahotniuc nu face decat sa slabeasca fortele politice proeuropene de la Chisinau. Presedintele interimar al R. Moldova si liderul PD, Marian Lupu, l-a acuzat marti pe premierul Vlad Filat ca incearca sa saboteze semnarea acordului de creare a aliantelor la nivel local, negociat dupa alegerile locale, relateaza ProTV Chisinau. „Plecarea premierului in vacanta nu este decat o tentativa de sabotare a semnarii acordului de creare a aliantelor la nivel local”, a spus Lupu. Liderul Partidului Democrat a adaugat ca acordul pentru crearea aliantelor la nivel local a fost finalizat, insa poate fi aprobat doar de liderii celor trei partide din coalitia de guvernare de la Chisinau. Presedintele interimar l-a acuzat pe Vlad Filat si ca intentioneaza sa propuna un pachet de legi privind reforma sistemului de invatamant, care prevede concedieri masive, dar vrea ca proiectele sa fie secretizate. Lupu considera ca o astfel de masura este inacceptabila, deoarece propunerile de reforma trebuie sa fie publice si sa fie discutate in cadrul Consiliului Aliantei pentru Integrare Europeana.
Discutii netransparente

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul liberal-democrat Vlad Filat a propus ca documentul referitor la planul de actiune pentru reforma sistemului de invatamant sa fie discutat in secret, insa vicepremierul democrat Valeriu Lazar s-a opus initiativei, declansand un conflict intre cele doua partide. Purtatorul de cuvant al premierului a declarat marti ca Filat a plecat in concediu pentru patru zile in Turcia, iar cheltuielile de vacanta sunt achitate din veniturile personale ale acestuia. Lupu s-a intalnit miercuri si cu ambasadorii tarilor UE si ambasadorul SUA la Chisinau, pentru a-i informa despre rezultatele alegerilor locale generale si situatia postelectorala din Republica Moldova, exprimandu-si ingrijorarea fata de intentia de secretizare a planurilor de reforma. „Au fost discutate riscurile pe care le comporta polemicile dure lansate in ultimul timp de unii politicieni din AIE, dar si ideile de a secretiza unele dintre reformele sensibile, cum a fost cu cea vizand sectorul educatiei. seful statului a declarat ca reformele trebuie sa fie transparente, cu participarea societatii si a expertilor la procesul decizional, cu informarea cetatenilor asupra obiectivelor propuse si a rezultatelor scontate”, se arata intr-un comunicat al Presedintiei moldovene. Marti, in timpul unei conferinte de presa, PLDM a facut apel la colegii din AIE sa nu tolereze cercurile oligarhice „ce fura tara”. Marian Lupu declara in replica ca Vlad Filat a plecat din tara pentru a sabota semnarea acordului AIE la nivel local. Volnitchi il indeamna pe Lupu sa nu manipuleze opinia publica.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *