Razboi deschis intre serviciile de informatii din Israel si Turcia

, , ,
 

Ministrul israelian Ehud Barak ameninta Turcia

Ministrul israelian Ehud Barak ameninta Turcia

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, si-a exprimat ingrijorara cu privire la numirea noului sef al serviciilor secrete turce, Hakan Fidan, pe care l-a calificat drept „sustinator al Iranului”, intr-un discurs difuzat de postul de radio al armatei israeliene, citat de mass-media internationala. „Turcia este o tara prietena, un aliat strategic, dar numirea in ultimele saptamani a unui nou sef al serviciilor secrete turce, care este un sustinator al Iranului, ne ingrijoreaza”, a declarat la sfarsitul lui iulie Barak, in cadrul unei reuniuni interne a partidului laburist pe care il conduce. El a apreciat cu aceasta ocazie ca numirea acestui oficial turc risca sa permita „iranienilor sa aiba acces la informatii secrete”.

Biografie contestata

Hakan Fidan a fost numit la conducerea Organizatiei Nationale de Informatii (MIT) la sfarsitul lunii mai 2010. Potrivit biografiei oficiale, Fidan, in varsta de 42 de ani, a condus Agentia turca pentru cooperare si dezvoltare (TIKA), a fost subsecretar pentru Afaceri Externe al premierului si a reprezentat Turcia la Agentia Internationala pentru Energie Atomica. Conform presei turce, acest ultim post i-a permis sa aiba o pozitie centrala pentru a observa negocierile pe tema dosarului nuclear iranian.
Reamintim ca relatiile dintre Israel si Turcia, altadata foarte apropiate, s-au degradat in ultimii ani, ajungand la cel mai scazut nivel dupa raidul israelian impotriva unei flotile de ajutor international pentru Fasia Gaza, de la 31 mai 2010, in cursul caruia noua turci au fost ucisi. Turcia si-a rechemat ambasadorul, a anulat manevrele militare comune si a pretins scuze pe care Israelul refuza sa i le prezinte.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *