Rasmussen: Georgia nu este pregatita pentru NATO

, ,
 

Georgia nu este încă pregătită să devină membru al NATO, chiar dacă este un “partener model”, a afirmat marţi secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen, după o întrevedere cu preşedintele Mihail Saakaşvili.
Summitul NATO din 2008 i-a promis Georgiei că va deveni la un moment dat membru al organizaţiei, iar această decizie se menţine “cu fermitate”, a declarat Anders Fogh Rasmussen presei. Potrivit acestuia, NATO a realizat “o evaluare foarte pozitivă” a reformelor interne din Georgia, iar alegerile parlamentare care se vor desfăşura în ţară în acest an vor fi “foarte importante” pentru aprecierea situaţiei.
Oficialul NATO a salutat prezenţa militară georgiană din Afganistan, a doua ca mărime (935 de soldaţi) a unei ţări care nu face parte din Alianţă. Mihail Saakaşvili şi-a exprimat la rândul său încrederea că viitorul summit al NATO va reflecta progresele ţării sale, care a convenit în luna martie cu Alianţa Nord-Atlantică un program de reforme interne vizând îmbunătăţirea guvernării şi întărirea democraţiei.
La scurt timp după ce NATO a exprimat la summitul din 2008 de la Bucureşti voinţa de a primi la un moment dat Georgia, a izbucnit conflictul dintre aceasta şi Rusia, ţară care a recunoscut independenţa provinciilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Anders Fogh Rasmussen a subliniat marţi că NATO nu recunoaşte suveranitatea Abhaziei şi Osetiei de Sud, nici alegerile pe care acestea le-au desfăşurat recent.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *