Rafuieliele dintre ceceni, in atentia MI5: Kadirov vrea sa-l asasineze pe Zakariev

, , ,
 

Serviciile britanice de informaţii interne au descoperit un complot vizând asasinarea pe teritoriul Marii Britanii a unui fost lider separatist cecen aflat în exil la Londra, Ahmed Zakaiev.
Potrivit presei britanice, autorităţile britanice sunt “tot mai îngrijorate” de faptul că cetăţeni ai Federaţiei Ruse ar putea fi victime ale unor asasinate cu caracter politic sau mafiot în Marea Britanie. În martie, un bancher rus, Gherman Gorbunţov, a fost rănit grav prin împuşcare lângă domiciliul său din Londra.
Serviciile britanice de informaţii interne (MI5) se tem că Ramzan Kadîrov, liderul prorus al Ceceniei, o republică rusă din Caucaz, ar putea încerca să ordone asasinarea lui Ahmed Zakaiev. Kadîrov, care este responsabil de asasinarea unui anumit număr de opozanţi, are o listă neagră de persoane, dintre care unele trebuie să fie ucise, în opinia sa, iar Zakaiev, care trăieşte în Marea Britanie, s-ar afla pe listă.

Kadirov neaga acuzatiile

Un purtător de cuvânt al lui Kadîrov a calificat drept “aiureli” aceste informaţii, într-o declaraţie pentru agenţia Interfax, transmite Mediafax. “Ahmed Zakaiev nu reprezintă niciun interes pentru Rusia. El nu este politician, nu este liderul niciunui separatism, nu există separatişti” în Cecenia, a declarat acest purtător de cuvânt, Alvi Karimov. “Fără îndoială, cineva a avut nevoie, la Londra, să utilizeze numele lui Zakaiev pentru a aţâţa isteria antirusă”, a adăugat el.
Ahmed Zakaiev a declarat, la rândul său, pentru Sunday Telegraph, că nu este la curent cu această tentativă de asasinat, dar a adăugat că a fost informat despre tentative anterioare. “În prezent, în Regatul Unit există mai mulţi spioni ruşi decât în timpul Războiului Rece”, a declarat el. Potrivit Sunday Telegraph, ministerul britanic de Interne a cerut expulzarea unui rus stabilit în Marea Britanie, suspectat de MI5 că se află în spatele complotului care îl vizează pe Ahmed Zahaiev, dar justiţia britanică i-a permis acestui rus să rămână în ţară pentru a face apel.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *