Radicalii maghiari condiționează asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană

, , , ,
 
Radicalii maghiari din partidul Jobbik conditioneaza parcursul european al Ucrainei

Radicalii maghiari din partidul Jobbik conditioneaza parcursul european al Ucrainei

Ucraina poate miza pe susținerea reprezentanților Ungariei în procesul de semnarea a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană doar dacă va îndeplini anumite condiții, a declarat europarlamentarul maghiar Béla Kovács, membru al partidului ungar Jobbik, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Declarația a fost făcută în cadrul forumului partidului, organizat recent în localitatea Beregovo din vestul Ucrainei, în regiunea Transcarpatia.
„În primul rând, Ucraina trebuie să respecte în totalitate Legea privind politica lingvistică. Apoi, trebuie să înființeze, în regim de urgență, raionul administrativ Pritiseansk pe teritoriul regiunii Transcarpatia, care va include localitățile cu populație majoritară maghiară”, a declarat Kovács.

Declaratii incendiare

În cadrul aceluiași forum, liderul partidului maghiar, Gábor Vona, a criticat guvernul de la Budapesta pentru că nu sprijină suficient comunitatea maghiară din Ucraina, reprezentată de peste 150 000 de vorbitori de limbă maghiară. „În ultimii trei ani, din cauza slăbiciunii și ezitării diplomaților maghiari, în soluționarea problemei ungurilor din Transcarpatia nu a fost realizat niciun progres”, a spus Vona.
Mai mult, reprezentanții partidului, considerat de extrema-dreapta de catre o parte a analistilor politici, au promis să facă lobby pentru susținerea financiară a instituțiilor de învățământ din Transcaraptia, unde limba de predare este maghiara.
În timpul vizitei din Ucraina, liderii radicalilor maghiari au pus drapelul formațiunii Jobbik la monumentul dedicat aniversării a 1100 de ani de la trecerea maghiarilor prin Carpaţi, situat în zona trecătoarei Vereţk, la graniţa dintre regiunile ucrainene Transcarpatia şi Lviv. Prin această acțiune politicienii maghiari au vrut să protesteze față de vandalizarea monumentului de către reprezentanții partidului naționalist ucrainean „Svoboda”, produsă în vara anului 2013.
Presa locală a scris că declarațiile politicienilor maghiari au fost făcute în contextul alegerilor parlamentare din Ungaria, care urmează să aibă loc în primăvara anului 2014. Dreptul la vot îl au și etnicii maghiari din Ucraina care dețin și cetățenia maghiară.

„Svoboda” cere implicarea SBU

Vizita celor de la Jobbik i-a revoltat pe naționaliștii ucraineni din regiune. Partidul parlamentar naționalist „Svoboda” a cerut Serviciului de Securitate și Informații din Ucraina (SBU) să verifice acțiunile antistatale ale partidului maghiar Jobbik pe teritoriul Ucrainei. „Este umitor faptul că politicienii maghiari susțin atât de activ legea privind politica lingvistică din Ucraina, care este una antinațională, în timp ce chiar maghiarii din Transcarpatia recunosc că au probleme nu cu învățarea limbii maghiare, dar cu a limbii ucrainene”, se arată într-un comunicat al formațiunii, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Fratia ruso-maghiara

Liderii „Svoboda” considera că prin susținerea acestei legi, forțele politice din Ungaria „ajută serviciile speciale rusești să pună piedici Ucrainei (împreună cu minoritatea maghiară) în calea spre Europa”. „Arată a provocare și cerința ultimativă a partidului Jobbik de a crea raionul Pritiseansk în regiunea Transcarpatia. Maghiarii au avut reprezentantul lor în toate legislaturile parlamentului ucrainean, fără să existe o structură administrativă separată. Curios este însă faptul că această cerință coincide cu împlinirea a 75 de ani de la Dictatul de la Viena, atunci când, cu ajutorul lui Hitler, Ungaria a acaparat teritoriile ucrainene, care coincid cu proiectul «Raionului Pritiseansk»”, mai declară reprezentantii Svoboda.
Reamintim ca in cadrul reuniunii Comisiei mixte ucraineano-maghiare pentru minorităţi, desfășurată anul trecut, reprezentanţii Kievului au respins propunerea politicienilor de la Budapesta de a crea în Transcarpatia un raion format din localităţi cu o majoritate etnica maghiară. Partea ucraineană a motivat refuzul prin faptul că în regiune locuiesc nu doar etnici maghiari, ci şi membri ai altor minorităţi, precizând că atitudinea Ucrainei va fi aceeaşi pentru toate etniile.

1 răspunde
  1. dans
    dans says:

    lasind la o parte faptul ca discrimineaza populatia de origine romana lipsind-o de dreptul de a invata limba materna, macar politicienii ucraineni nu permit infiintarea si la ei a unui nou HarCov, de unde sa se aprinda fitilul de catre rusi, de cite ori vor ei.
    Revin la spusele lui Clemenceau, care a spus ca asezarea ungurilor in cimpiile Panonice a reprezentat cel mai urit moment din istoria Europei.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *