Radauti Prut – Lipcani, vama strategica intre UE si Republica Moldova

, , , ,
 

Vama Radauti Prut-Lipcani aduce Republica Moldova, mai aproape de Romania

Vama Radauti Prut-Lipcani aduce Republica Moldova, mai aproape de Romania

Executivul de la Bucuresti a aprobat, saptamana trecuta, printr-o Hotarare de Guvern, alocarea sumei de 585.000 de lei pentru deschiderea si functionarea punctului de trecere a frontierei si a biroului vamal de la Radauti Prut – Lipcani. „Suma a fost alocata din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, la autoritatile publice locale din Botosani, care nu dispun de aceste sume”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Munteanu, citat de mass-media de la Bucuresti. Potrivit agentiei Agerpres, deschiderea punctului de trecere a frontierei Radauti Prut – Lipcani, intre Romania si Republica Moldova, a fost convenita intre presedintii celor doua tari, cu prilejul vizitei pe care seful statului roman, Traian Basescu, a efectuat-o la Chisinau, la sfarsitul lunii ianuarie.

Sprijin financiar

Anterior, Institutia Prefectului si Consiliul Judetean Botosani au solicitat Guvernului un sprijin financiar in valoare de 580.000 de euro pentru amenajarea, in regim de urgenta, a Vamii Radauti Prut, care urmeaza a fi deschisa in cel mult doua saptamani. La solicitarea ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, autoritatile din Botosani au obligatia ca, pana la jumatatea lunii februarie, sa deschida punctul de trecere a frontierei Radauti Prut – Lipcani. Vama va functiona provizoriu in opt constructii modulare. Totodata, conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Botosani si cea a Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi, impreuna cu sefii Biroului Vamal Stanca s-au intalnit, joi, 4 februarie,  in Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Stanca – Costesti, cu omologii lor din Republica Moldova pentru a discuta data deschiderii PTF de la Radauti Prut- Lipcani si orarul de functionare a acestuia. Potrivit sefului IJPF, comisarul sef Dragos Holca, partea romana a propus ca noul PTF sa fie inaugurat pe 15 februarie, iar programul de functionare, provizoriu, sa fie intre orele 8.00 si 20.00. Propunerile urmeaza sa fie analizate de partea moldoveana pentru a fi formulat un raspuns in acest sens.

Program prelungit

Lucratorii de la Vama Racovat din judetul Botosani au prelungit programul de functionare a vamii, de la 8 ore pe zi la 12 ore, insa masura nu poate fi aplicata din cauza ca partea ucraineana nu si-a asumat acest orar. Pe fondul cresterii traficului la frontiera romano-ucraineana, autoritatile vamale romane au dispus, la inceputul lunii ianuarie, ca Vama Racovat sa fie deschisa, zilnic, intre orele 8.00- 20.00. Decizia a ramas, deocamdata, nepusa in practica, pe motiv ca partea ucraineana nu a acceptat, pana in acest moment, prelungirea programului. Astfel, desi vamesii lucreaza 12 ore pe zi, traficul prin Vama Racovat se desfasoara, in continuare, intre orele 10.00 si 18.00. „Prima data ucrainenii au cerut acest program, dar deocamdata nu vor sa deschida pe motiv ca nu au personal si nu au tehnica”, a afirmat seful Biroului vamal Stanca, Ionel Ungureanu, care coordoneaza activitatea Vamii Racovat. Reamintim ca Punctul de Trecere a Frontierei de la Racovat este, in prezent, de mic trafic, insa autoritatile vamale vor finanta in acest an un proiect de modernizare a vamii, astfel incat acesta ar putea deveni punct de trecere international.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *