Radarul NATO din Turcia ar putea ajunge in Romania sau Bulgaria

, , , , ,
 

Radarul SUA, tema de negocieri turco-americane

Radarul SUA, tema de negocieri turco-americane

Statele Unite incearca sa convinga Turcia sa accepte gazduirea unei baze radar pe teritoriul sau, insa in cazul in care va refuza, sunt luate in considerare Romania sau Bulgaria, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. SUA si Turcia incearca sa evite o confruntare la summitul NATO din noiembrie 2010, din cauza reticentei autoritatilor de la Ankara fata de planurile de aparare antiracheta, precum si fata de redactarea noului “concept strategic” al Aliantei. Administratia Barack Obama a incercat sa obtina sprijinul intregii Aliante pentru scutul antiracheta, in special pentru a elimina obiectiile Turciei fata de propunerea SUA de a construi o baza radar pe teritoriul sau. Guvernul turc a afirmat ca ar fi de acord daca scutul antiracheta ar fi un proiect al intregii Aliante, si nu un proiect americano-turc impotriva Iranului. Cele doua parti intensifica discutiile pentru a preveni o confruntare la summit. Oficiali de la Washington spera ca Turcia va accepta scutul antiracheta si va evita o noua deteriorare a relatiilor celor doua tari. Dar ei recunosc ca rezultatul este incert.

Acord conditional

Sprijinul NATO pentru scutul antiracheta este necesar pentru un acord cu Moscova privind cooperarea in acest sistem. SUA sustin ca au obtinut un sprijin larg in cadrul Aliantei pentru un sistem de control si comanda privind apararea antiracheta. Insa Washingtonul trebuie sa depaseasca si alte obiectii ale Turciei, inclusiv apelul ca sistemul sa protejeze intregul teritoriu turc si opozitia fata de impartasirea informatiilor cu Israelul. In timp ce exista si alte optiuni pentru baza radar, inclusiv construirea acesteia in Romania sau Bulgaria, SUA au nevoie de aprobarea Turciei pentru ca apararea antiracheta a teritoriilor europene sa devina o parte formala a misiunii NATO. Oficialii sustin ca Turcia obiecteaza de asemenea si fata de limbajul referitor la Uniunea Europeana si reformarea structurii de comanda a NATO, insistand ca strategia NATO sa nu descrie Iranul si Siria ca amenintari.

Romania sustine fara rezerve un sistem antiracheta al NATO

Presedintele Traian Basescu a declarat recent la NATO, ca Romania va sustine fara rezerve realizarea unui sistem antiracheta la nivel NATO si nu la nivel bilateral, el explicand ca aceasta baza bilaterala nu i se pare “solutia corecta”. “Poate cel mai important subiect discutat, in afara de cel privind o apropiere a NATO de Rusia si a Rusiei de NATO, este cel legat de noul sistem de aparare antiracheta. Romania are un acord bilateral cu SUA cu privire la apararea antiracheta, fapt ce ii satisface necesitatile de securitate. Dar obiectivul nostru este ca scutul antiracheta sa fie o realitate NATO si nu o realitate bilaterala a relatiei romano-americane sau romano-olandeze sau americano-olandeze. Aceasta baza bilaterala nu mi se pare solutia corecta si in acord cu articolul cinci al Tratatului de la Washington (n.red. articolul 5 referitor la apararea colectiva precizeaza ca un atac armat impotriva unuia sau mai multor state membre va fi considerat un atac impotriva tuturor)”, a spus presedintele Traian Basescu. “Vom fi sustinatori fara rezerve ai angajarii NATO in realizarea unui sistem antiracheta la nivel NATO si nu la nivel bilateral”, a adaugat seful statului, in cadrul unor declaratii de presa sustinute alaturi de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Vizita strategica

Oficialul Aliantei a precizat, la randul sau, ca “Romania a fost printre fruntasi in a intelege amenintarea reprezentata de proliferarea amenintarii cu rachete, dar si in sprijinirea rolului si responsabilitatii NATO in combaterea acesteia”. “Impartasim ideea ca NATO, ca Alianta, ar trebui sa-si dezvolte capacitatea de aparare a teritoriilor si populatiei aliate impotriva unor atacuri cu racheta. Impartasim de asemenea opinia ca Summit-ul de la Lisabona este momentul pentru luarea unei decizii in acest sens si am fost de acord ca la Summit-ul de la Lisabona NATO ar trebui de asemenea sa invite Rusia sa coopereze cu noi in apararea antiracheta”, a spus Rasmussen. Secretarul general al NATO a precizat totodata ca a discutat cu seful statului roman despre relatia cu Rusia. “Presedintele Basescu este un ferm pledant al aprofundarii relatiilor dintre NATO si Rusia. La fel sunt si eu”, a spus el. Presedintele Traian Basescu a facut, joi, o vizita oficiala la sediul NATO, avand convorbiri cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *