Racire a relatiilor diplomatice: Lavrov nu mai vine la Chisinau, Lenca amana vizita la Moscova

de | mai 20, 2014 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Apropierea datei semnarii Acordului de Asociere la Uniunea Europeana si incidentul in care a fost implicat vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Chisinau au determinat o racire a relatiilor diplomatice dintre R. Moldova si Rusia. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat vizita la Chisinau, iar deplasarea sefului Guvernului de la Chisinau la Moscova a […]

lavrov_leancaApropierea datei semnarii Acordului de Asociere la Uniunea Europeana si incidentul in care a fost implicat vicepremierul rus Dmitri Rogozin la Chisinau au determinat o racire a relatiilor diplomatice dintre R. Moldova si Rusia. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat vizita la Chisinau, iar deplasarea sefului Guvernului de la Chisinau la Moscova a fost, de asemenea, amanata, a declarat seful executivului de peste Prut, Iurie Leanca. El a afirmat, intr-o emisiune de televiziune, ca, in acest context, deocamdata nu s-a reusit semnarea a doua acorduri importante cu autoritatile de la Moscova pe tema muncitorilor moldoveni in Rusia. Leanca a asigurat ca R. Moldova doreste relatii bune cu Federatia Rusa, bazate pe respect reciproc. „Exista problema migrantilor moldoveni, muncitorilor sezonieri, care pleaca pe teritoriul Federatiei Ruse.

Din pacate, nu am reusit sa semnam doua acorduri extrem de importante care ne-ar fi permis sa avem o abordare mult mai sistemica atat in migratia legala, cat si in cea ilegala. Noi nu avem alta solutie decat sa ne conducem dupa obiectivul nostru primar de creare a locurilor de munca la noi acasa”. Premierul R. Moldova si-a exprimat speranta ca la reuniunea sefilor de Guvern din statele CSI, care va avea loc la Minsk, va reusi sa comunice direct cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, si va reusi sa discute problemele prioritare de pe agenda comuna si sa ajunga si la anumite intelegeri. R. Moldova se pregateste sa semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, pe fondul temerilor privind cresterea presiunilor Moscovei asupra Guvernului de la Chisinau.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *