R. Moldova, vulnerabila energetic

, ,
 

Republica Moldova este una din cele mai vulnerabile state la capitolul energetic, a declarat Edward C. Chow, expert în domeniul Energiei, Programul Energie şi Securitate Naţională din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale al SUA.
Acesta a avut marţi o întrevedere cu premierul de la Chişinău, Vlad Filat, şi a subliniat necesitatea unor acţiuni rapide în privinţa diversificării şi administrării eficiente a resurselor de energie ale Republicii Moldova. La întâlnire a participat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în R. Moldova, William Moser.
Discuţia s-a axat pe situaţia în domeniul energetic, diversificarea resurselor energetice ale R Moldova, tendinţele în acest domeniu pe piaţa mondială şi regională. Vlad Filat a salutat prezenţa la Chişinău a expertului american, menţionând că R. Moldova îşi doreşte o diversificare a resurselor energetice şi examinează oportunităţile care există în acest sens. Premierul a mulţumit expertului şi Guvernului SUA pentru suportul constant şi de real folos pe care îl acordă R. Moldova.
Premierul a făcut o prezentare a situaţiei în domeniul energetic în care se află ţara noastră în prezent. În context, Vlad Filat s-a referit la gazoductul Iaşi-Ungheni, care urmează a fi pus în funcţiune până la finele anului 2013, la interconectarea liniei electrice Bălţi-Suceava şi construirea liniei electrice Bălţi-Suceava. De asemenea, premierul a vorbit despre implementarea de către R. Moldova a Pachetului energetic II şi III al Uniunii Europene.
Edward C. Chow a spus că este pentru prima dată în Republica Moldova, deşi a activat timp de mai mulţi ani în statele din regiune: Ucraina, România, Bulgaria. Expertul a precizat că, deşi nu se află de mult timp la Chişinău, a înţeles care este situaţia în domeniul energetic, R. Moldova fiind una din cele mai vulnerabile state la acest capitol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *