R Moldova vrea sa iasa de sub monitorizarea APCE

, ,
 

Parlamentul de la Chişinău elaborează un proiect de lege care va conţine acţiunile necesare pentru scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat luni şeful legislativului, Marian Lupu, în urma unei întrevederi cu preşedintele APCE, Jean-Claude Mignon.
El a precizat că Republica Moldova a îndeplinit majoritatea angajamentelor asumate în faţa Consiliului Europei şi că există şanse ca până la sfârşitul acestui an să intre în faza de post-monitorizare. Marian Lupu a mai declarat că a discutat cu preşedintele APCE şi despre o posibilă contribuţie a acestei instituţii în procesul de reglementare a diferendului transnistrean.
Comisia de monitorizare a APCE urmează să întocmească raportul final în privinţa Republicii Moldova, după care va fi luată decizia dacă va continua sau nu monitorizarea acesteia, a declarat Jean-Claude Mignon. Republica Moldova se află sub monitorizarea APCE din 1995, până în prezent nereuşind să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate în procesul de democratizare, restanţele referindu-se în special la transformarea şi modernizarea Procuraturii Generale şi asigurarea independenţei justiţiei.

Asistenţă pentru consolidarea încrederii la Nistru

APCE va oferi asistenţă Republicii Moldova pentru consolidarea încrederii între malurile Nistrului, a declarat Jean-Claude Mignon. “Am discutat despre o posibilă contribuţie a APCE în promovarea soluţionării diferendului transnistrean. Am căzut de acord că dimensiunea parlamentară va veni cu suport pentru măsurile de apropiere a malurilor Nistrului. Am discutat un posibil model de colaborare pentru stabilirea unor mecanisme de dialog şi pe platformă parlamentară. În timp apropiat am putea veni şi cu un program de acţiuni în acest sens”, a spus Marian Lupu.
Jean-Claude Mignon a declarat că Consiliul Europei este mulţumit de situaţia din R Moldova şi de alegerea preşedintelui. “Acum, Parlamentul R. Moldova poate dispune de câţiva ani ca să îşi îndeplinească angajamentele. Moldova a făcut deja multe, legislaţia a evoluat în sens pozitiv, dar mai sunt lucruri ce trebuie ameliorate şi noi suntem aici pentru a ajuta. De asemenea, noi suntem hotărîţi să găsim soluţii pentru depăşirea diferendului transnistrean”, a spus Mignon.
Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 2-5 aprilie 2012. În cadrul acesteia, oficialul va avea întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu prim-ministrul, Vlad Filat. La 4 aprilie Mignon se va deplasa la Tiraspol.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *