R. Moldova va avea ca nou sistem votul mixt, PPE cere suspendarea ajutoarelor financiare europene

, ,
 

Parlamentarii de la Chișinău au votat, joi dimineață, în cea de-a doua lectură, proiectul de lege ce prevede schimbarea actualului sistem de vot proporțional cu unul mixt, în varianta agreată de PD și PSRM. Cele două formațiuni au mai avut sprijinul și fracțiunii PPEM, condusă de facto de fostul premier proeuropean, Iurie Leancă. Totul s-a făcut în ciuda avertismentelor repetate de la Bruxelles ca sistemul de vot să nu fie schimbat, ca urmare a avizului recent dat în acest sens de către Comisia de la Veneția. Astfel, 74 de parlamentari au votat pentru acestă schimbare.

Ca urmare a ignorării avizului Comisiei de la Veneția și continuarea procedurilor de schimbare a sistemului de vot, cea mai mare și influentă familie politică la nivel european PPE, a cerut joi suspendarea finanțărilor pentru R. Moldova. „Având în vedere situația creată și ignorarea completă de către PD și PSRM a recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și a celor venite din partea Uniunii Europene, PPE cere Comisiei Europene să stopeze toate finanțările pentru Republica Moldova, precum și revizuirea Acordului de Asociere RM-UE”, a declarat astăzi liderul PPE, Joseph Daul.

Democrația în pericol

El a mai adăugat că ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul de la Chișinău nu are nicio legătură cu democrația și întărirea statului de drept, ci mai degrabă cu consolidarea puterii în mâinilor anumitor politicieni. „Este rușinos că Parlamentul Republicii Moldova a ales astăzi pentru cetățenii săi autoritarismul în locul democrației, corupția în locul transparenței și haosul în locul statului de drept. Este extrem de regretabil faptul că 74 de membri ai Parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și cel Socialist în frunte cu liderul acestora Plahotniuc, în loc de a apăra interesele cetățenilor”, a completat Daul. De altfel, UE a declarat în premieră, prin oficialii săi, că ajutoarele financiare, în speță acele 100 de milioane de euro drept asistență macrofinanciară, vor fi condiționate și politic. Puterea de la Chișinău a decis să ignore aceste avertismente și a luat decizia schimbării sistemului de vot, fapt ce va atrage urmări din partea Bruxellesului.

Dodon promulgă pe repede-înainte

Președintele Igor Dodon a promulgat și el rapid legea, la numai patru ore de la votare. „Câteva clipe în urmă am promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Felicit toți cetățenii Republicii Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a Republicii Moldova.Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate. Moldova are viitor!”, a scris Dodon pe pagina de Facebook, cel care în trecut bloca orice inițiativă venită din Parlament.

Întrebat de jurnaliști când ar putea fi promulgat documentul, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că este de părerea că documentul ar putea fi semnat de președinte abia peste câteva zile, deoarece redactarea documentului durează ceva timp de obicei. Nu și de data aceasta, promulgarea fiind cea mai rapidă de la instalarea lui Dodon în fruntea țării.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *