R. Moldova-UE, progrese semnificative in procesul de liberalizare a vizelor

, ,
 

Moldova-UE-steaguriRepublica Moldova a înregistrat un progres considerabil în ceea ce priveşte implementarea primei faze a procesului de liberalizare a regimului de vize.
Cât mai curând, va fi posibilă trecerea la cea de-a doua etapă a acestui proces, a declarat Stefano Manservisi, Director general al Serviciului pentru Afaceri Interne al Comisiei Europene, aflat la Chişinău. Stefano Manservisi a declarat, la o conferinţă de presă, că R. Moldova a elaborat şi a implementat mai multe legi pentru obţinerea regimului liberalizat de vize. “Acest lucru presupune că prima fază a dialogului privind liberalizarea regimului de vize, care se referă la cadrul instituţional şi legislativ, a fost în mare măsură implementată”, a afirmat oficialul european. Potrivit acestuia, acum este timpul trecerii la faza a doua a dialogului, care presupune aplicarea acestei legislaţii.
Natalia Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a spus că prima fază a liberalizării regimului de vize este aproape finalizată, iar unele proiecte de lege adoptate în cadrul acesteia, sunt deja aplicate. “Au mai rămas încă şase proiecte de lege pe care trebuie să le aprobăm. După ce Parlamentul le va ratifica, Comisia Europeană se va adresa Consiliului statelor membre şi Parlamentului European cu solicitarea de a trece R. Moldova la a doua fază de implementare a Planului de acţiuni moldo-comunitar în domeniul vizelor”, a spus Gherman.
Cei doi oficiali au deschis marţi lucrările mesei rotunde internaţionale “Contribuţia Partenerilor Estici la Programul de la Stockholm”. În cursul acesteia au fost discutate evoluţiile recente şi viitoarele priorităţi de cooperare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne între Uniunea Europeană şi statele Parteneriatului Estic, din care face parte şi R. Moldova

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *