R Moldova-UE: Prima runda de negocieri a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundat

, , ,
 

Prima rundă a negocierilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător va începe marţi la Chişinău.
La prima rundă de negocieri vor fi discutate în special aspectele juridice ale viitorului acord. Totodată, au fost create 13 grupuri tehnice în cadrul cărora experţii vor discuta subiectele ce ţin de comerţul cu bunuri şi servicii, concurenţă, bariere tehnice în calea comerţului, măsurile sanitare şi fitosanitare etc., potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului de la Chişinău.
Negocierile oficiale au fost lansate la 27 februarie, în timpul unei vizite la Chişinău a comisarului european pentru comerţ Karel de Gucht. Chişinăul şi Bruxellesul îşi propun semnarea acordului până în septembrie 2013. Semnarea acestui acord este o prioritate absolută pentru guvernul de la Chişinău, a declarat premierul Vlad Filat.

Beneficii, dar şi riscuri

În acelaşi timp, analiştii de la Chişinău consideră că Acordul de liber schimb va comporta şi anumite riscuri, în special pentru unii producători, care nu vor putea face concurenţei. Volumul comerţului dintre Republica Moldova şi statele membre ale UE a fost de aproximativ 2,7 miliarde de euro în anul 2011, în creştere cu aproape 30%. Acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător va fi parte a Acordului de asociere pe care Republica Moldova îl negociază din ianuarie 2010.
Republica Moldova a lansat pregătirile pentru negocieri în 2011, efectuând un şir de modificări legislativ-normative conform Planului de acţiuni al Republicii Moldova privind implementarea Recomandărilor Comisiei Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Modificările au vizat 13 domenii ale economiei naţionale.
Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (Deep and Comprehensive Free Trade Area – DCFTA) presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a Uniunii Europene. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP), care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat, DCFTA va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri. A doua rundă de negocieri va avea loc la Bruxelles, în luna iunie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *