R Moldova, sustinuta de Danemarca in procesul integrare europeana

, , ,
 

Danemarca susţine Republica Moldova în procesul de integrare europeană. Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a efectuat vineri o vizită de lucru la Copenhaga, la invitaţia Ministrului pentru Afaceri Europene al Regatului Danemarcei, Nicolai Wammen.
În cadrul vizitei, şeful diplomaţiei de la Chişinău a mai avut întrevederi cu Vibeke Rovsing Lauritzen, Ambasador, Subsecretar pentru Comerţ al Centrului Consiliului pentru Comerţ de pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe danez, precum şi cu membri ai Comitetului European şi ai Comitetului pentru Politică Externă ale Parlamentului danez. Discuţiile s-au concentrat pe intensificarea relaţiilor bilaterale în diverse domenii, interlocutorii realizând o evaluare a principalelor aspecte care definesc cadrul de cooperare la nivelul celor două ţări, fiind apreciate evoluţiile pozitive înregistrate de aceasta pe parcursul ultimului an.
În acest context a fost convenită oportunitatea unei vizite a prim-ministrului Republicii Moldova în Danemarca până la sfârşitul anului 2012, organizarea căreia va imprima o nouă dinamică colaborării bilaterale, inclusiv sub aspectul promovării relaţiilor comercial-economice şi investiţiilor. Dialogul dedicat dimensiunii europene a politicii externe a Republicii Moldova a fost structurat de obiectivele prioritare ale parcursului integraţionist.
Chişinăul a fost asigurat de sprijinul Danemarcei – care deţine Preşedinţia prin rotaţie a UE – pentru semnarea pe parcursul mandatului său, în prima jumătate a anului în curs, a Acordului privind Spaţiul Aerian Comun între R Moldova şi UE, precum şi trecerea la etapa a doua a dialogului privind liberalizarea regimului de vize.
De asemenea, au fost punctate priorităţile ce vor ghida dialogul bilateral cu UE până la Summit-ul Parteneriatului Estic din 2013 şi care vizează în particular consolidarea dialogului politic, extinderea cooperării în domeniul politicii externe şi de securitate, valorificarea noilor oportunităţi pe filiera colaborării sectoriale în domeniile agriculturii, dezvoltării regionale şi rurale, conexiunilor energetice şi de transport, aplicând principiile diferenţierii şi mai mult pentru mai mult.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *