R. Moldova, România și Ucraina votează în favoarea unei rezoluției de la ONU care numește Rusia ocupant al Crimeii

, , , ,
 

Republica Moldova, alături de România și Ucraina, a votat miercuri la Adunarea Generală a ONU în favoarea rezoluției propusă de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, privind situația drepturilor omului în Republica Autonomă Crimeea și Sevastopol (Ucraina), ocupată temporar de Federația Rusă. Documentul a fost votat favorabil de 70 de țări, 76 de stat s-au abținut și 26 au votat împotrivă.

Comitetul trei al Adunării Generale a ONU a adoptat, în luna noiembrie, proiectul reînnoit al rezoluției ”Situația privind drepturile omului în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol, Ucraina”. În timpul votării rezoluția a fost susținută de 71 de state. Proiectul rezoluției reînnoite confirmă că între Ucraina și Rusia există un conflict armat internațional.

Documentul condamnă aplicarea retroactivă de către Federația rusă a propriilor legi pe teritoriile ocupate, precum și atribuirea forțată a cetățeniei ruse cetățenilor Ucrainei.

Rezoluția cheamă Federația Rusă la îndeplinirea tuturor angajamentelor sale în conformitate cu normele dreptului internațional în calitate de stat-ocupant. Crimeea a fost anexată la Federația Rusă în 2014, în urma unui referendum ilegal organizat de Moscova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *