R Moldova: Reforma politiei, cu ajutorul SUA

, ,
 

Ambasada Statelor Unite ale Americii organizează, luni, o conferinţă de presă intitulată “Experienţa Georgiei în reformarea Poliţiei şi sugestii pentru Moldova”. La eveniment sunt aşteptaţi ambasadorul SUA în Moldova, William Moser, şi premierul Vlad Filat.
Prin reformarea Ministerului Afacerilor Interne se urmăreşte delimitarea competenţelor Poliţiei de stat şi a celei locale, demilitarizarea, precum şi stabilirea statutului de poliţist, în comparaţie cu alte categorii de funcţionari din cadrul MAI. Proiectul mai urmăreşte instituirea Poliţiei de frontieră. Un alt obiectiv este transmiterea funcţiilor Poliţiei judecătoreşti către Ministerul Justiţiei.
De asemeena, săptămâna trecută ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, a participat la inaugurarea a două laboratoare noi de instruire la Academia de Poliţie “Stefan Cel Mare” din Chişinău,  laboratoarele fiind parte a asistenţei continue a Statelor Unite acordată Moldovei in procesul de reformare şi modernizare a  sectorului de drept. Primul laborator este un cabinet computerizat de studiere a limbii engleze, care oferă cele mai moderne materiale de studiere a acestei limbi pentru vorbitorii nenativi de engleză.  Celălalt este un laborator criminalistic cu echipament specializat, care va permite noii generaţii de anchetatori ai Moldovei să fie mai bine pregătiţi pentru a lupta împotriva criminalităţii.
Ambele proiecte au fost finanţate de către Ambasada SUA şi valorează 60 000 de dolari.  “Aceste proiecte sunt cele mai recente evidenţe ale parteneriatului dintre organele de drept din SUA şi Moldova,” a menţionat ambasadorul Moser. “Ambasada SUA a furnizat anterior Ministerului Afacerilor Interne al Moldovei echipament variind de la vehicule până la echipament criminalistic, în sumă totală de peste 700 000 dolari.  Şi desigur asistenţa va continua”. “Aş dori să vă asigur că Statele Unite vor continua să vă fie alături în procesul de implementare a acestor importante reforme, care vor întări supremaţia legii şi ordinea de drept în Moldova.”, a declarat Moser.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *