R. Moldova. Propunerile de modificare a Constitutiei – varianta PLDM

, ,
 

Constitutia R MoldovaReprezentanţi PLDM au prezentat experţilor alianţei viziunea partidului privind modificarea Constituţiei, a anunţat liderul fracţiunii liberal democraţilor Valeriu Streleţ.
Potrivit lui Streleţ, grupul de specialişti din partea PLDM s-a întâlnit joi cu reprezentanţii Partidului Liberal şi Partidului Democrat. “Noi am prezentat propunerile şi viziunea noastră asupra reformei Constituţionale şi în zilele următoare să va discuta pentru a ajunge la o variantă de modificare ce va fi accepta de toţi şi care va fi propusă spre examinare la Consiliul AIE”, a spus Streleţ.
Anterior liderul PLDM Vlad Filat a spus că în urma modificării Constituţiei îşi doreşte o reformă reală în toate domeniile. “Noi nu vom participa la mimarea reformei constituţionale, cum ar fi schimbarea cifrei de 61 cu 51, 40 cu 35 şi alte lucruri, care ţin de formă şi nu de conţinut. Noi ne-am angajat să realizăm o reformă reală constituţională, pentru a avea un sistem de guvernare parlamentar autentic”, a opinat Filat.
AIE a anunţat că va organiza un referendum constituţional la care va pune în discuţie simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, avându-se în vedere inclusiv reducerea pragului electoral care în prezent este de 3/5 din voturile deputaţilor.
Până în prezent, Partidul Liberal şi-a prezentat propuenerile de modificarea a Legii Supreme. Liberalii propun ca preşedintele ţării să fie ales cu 51 de voturi şi nu cu 61 cum este în prezent. De asemenea PL cere micşorarea vârstei pentru candidaţii la preşedenţie de la 40 la 35 de ani.
În Republica Moldova a mai avut loc un referendum constituţional, organizat la iniţiativa AIE la 5 septembrie 2010, dar a eşuat din cauza prezenţei reduse la vot, după ce comuniştii şi-au chemat alegătorii să nu participe la vot.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *