R Moldova, pregatita sa-si apere spatiul aerian

, ,
 

Republica Moldova urmează să achiziţioneze echipament şi armament pentru interceptarea şi distrugerea navelor aeriene care vor survola neautorizat spaţiul aerian al ţării, potrivit unui proiect de lege aprobat joi lectură finală de parlamentul de la Chişinău.
Proiectul de lege cu privire la controlul spaţiului aerian prevede inclusiv distrugerea aeronavelor care vor încălca spaţiul aerian al ţării. Republica Moldova însă nu dispune de tehnica militară necesară în acest sens. Parlamentul a adoptat joi o lege care prevede modul de acţiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al Republicii Moldova.
După dezbateri de aproape jumătate de oră, deputaţii din AIE au votat pentru aprobarea în lectură finală a legii ce prevede protecţia spaţiului aerian. Proiectul a fost criticat de comunişti. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de cheltuielile pe care le va genera punerea în aplicare a acestei legi, transmite Moldpres.
Apărarea spaţiului aerian va fi asigurată de Ministerul Apărării, care însă nu dispune de echipamentul necesar pentru a-şi îndeplini obligaţiile. Pentru achiziţionarea echipamentului este necesară suma de aproximativ 240 de milioane de dolari americani.
Conform legii, împotriva navelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al R Moldova, Ministerul Apărării va lua următoarele măsuri: va stabili identitatea navei, va lua legătură cu pilotul, va intercepta aeronava şi, în cazul nesupunerii, vor fi executate focuri de avertisment sau de nimicire. Dreptul de a ordona executarea focului de avertisment sau a celui de nimicire îl are ministrul Apărării, iar, în lipsa acestuia, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, după aprobarea dată de Comandantul Suprem al Forţelor Armate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *