R Moldova: Oamenii de afaceri turci familiarizati cu politicile concurentiale

, , ,
 

Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei s-a întâlnit luni cu reprezentanţii firmelor cu capital turcesc din Republica Moldova pentru a le explica noile reguli de joc în domeniul concurenţei.
Este vorba despre masa rotundă cu tema: „Prezentarea rolului politicii concurenţei pentru crearea unui mediu favorabil atragerii investiţiilor şi desfăşurării afacerilor în Republica Moldova”, organizată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei împreună cu Ambasada Turciei la Chişinău. Directorul agenţiei anti-monopol, Viorica Cărare, a declarat jurnaliştilor că evenimentul face parte dintr-o serie de conferinţe la temă. ANPC deja s-a întîlnit în acest scop cu investitori din România, Ungaria şi Franţa.
Viorica Cărare a spus că situaţia în domeniul protecţiei concurenţei se ameliorează la nivel legislativ. În scurt timp urmează să fie promulgată de către Preşedinte Legea cu privire la ajutorul de stat, iar până la sfârşitul actualei sesiuni a Parlamentului se preconizează să fie adoptată şi noua Lege cu privire la concurenţă. Seria de întrevederi dintre ANPC şi investitorii străini se desfăşoară sub egida ambasadelor acreditate la Chişinău.
Şeful misiunii diplomatice turceşti, Mehmet Selim Kartal, a declarat în deschiderea conferinţei că Republica Moldova se află în perioada de tranziţie şi-şi racordează legislaţia la standardele europene. El a îndemnat oamenii de afaceri turci să se conducă de normele legislative ale ţării în care îşi desfăşoară activitatea.

R Moldova-Turcia, schimburi comerciale de peste jumatate de miliard de dolari

Valoarea comerţului bilateral dintre Republica Moldova şi Turcia a ajuns anul trecut la 440 milioane de dolari SUA, un nou nivel-record, şi va depăşi jumătate de miliard de dolari în 2012 în cazul în care se vor menţine tendinţele din ultimii doi ani. Potrivit Biroului Naţional de Statistică din R Moldova, exporturile de mărfuri moldoveneşti în Turcia au crescut în 2010 de 2,5 ori, iar în 2011 cu 8,8 la sută, în timp ce importurile s-a majorat respectiv cu 19,4 la sută şi 78,3 la sută.
Asociaţia oamenilor de afaceri turci din Moldova numără peste 50 de antreprenori, iar investiţiile turce în Moldova se ridică la 350-400 milioane de dolari SUA. Date ale Camerei Înregistrării de Stat arată că în 2011, după numărul de întreprinderi cu capital înregistrate, Turcia se afla pe locul doi cu 918 companii, iar potrivit volumului investiţiilor în capitalul social pe locul nouă cu 256,6 milioane de lei investiţi. Republica Moldova a importat din Turcia în anul trecut mărfuri în valoare de 366,9 milioane de dolari SUA şi a exportat bunuri în sumă de 73,4 milioane de dolari

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *