R Moldova: Miercuri, o noua incercare de stabilire a datei algerilor

, ,
 

Alianţa pentru Integrare Europenă ar putea stabili la şedinţa Parlamentului de miercuri, 7 martie, data alegerilor prezidenţiale, au firmat lideri AIE luni seara, după şedinţa Consiliului alianţei.
Liderii AIE s-au întâlnit în şedinţă luni seară, la sediul PL, şi au făcut declaraţii contradictorii. PL şi PD au admis că ar putea fi analizate şi alte candidaturi la funcţia de şef al statului, dar liderul PLDM Vlad Filat a spus că unicul candidat discutat rămâne Veronica Bacalu. Preşedintele fracţiunii PD, Dumitru Diacov, a anunţat că se discută întreaga listă de candidaturi. “S-a analizat lista de candidaţi pentru a-l depista pe cel care ar întruni 62 de voturi”, a comunicat Diacov.
Liderul fracţiunii PL Ion Hadârcă a spus că, în prezent, problema este identificarea unui candidat care să corespundă tuturor criteriilor. El a adăugat că PL îşi menţine poziţia şi nu va vota data alegerilor până când va fi identificat un candidat care va fi susţinut de 62 de deputaţi. Stabilirea datei alegerilor prezidenţiale a fost amânată trei săpătămâni la rând la insistenţa PL. Anterior lideri ai AIE au propus organizarea scrutinului prezidenţial pe data de 15 martie.
Viitorul preşedinte trebuie să semneze un acord cu Partidul Liberal sau cu întreaga Alianţa pentru Integrare Europeană, a declarat luni preşedintele PL, Mihai Ghimpu. Potrivit liderului PL, formaţiunea sa va vota un preşedinte care este gata să semneze un acord prin care va accepta că miniştrii, delegaţi în Guvern de către Partidul Liberal, să fie demişi nu doar la propunerea primului ministru, ci şi prin consultare cu fracţiunea partidului din Parlament. Ghimpu admite un asemenea acord semnat de viitorul preşedinte la nivelul întregii AIE.
„Viitorul preşedinte trebuie să aducă pacea în alianţă. Preşedintele va trebui să semneze un acord pentru a menţine alianţa, nu pentru a face pe placul unui partid din AIE”, a menţionat liderul liberal. Potrivit lui Mihai Ghimpu, în afară de candidatura Veronicăi Bacalu, propusă de PLDM şi PDM, se mai discută şi alte candidaturi. „Doamna Bacalu poate fi candidat numai când va veni să se întâlnească cu noi. Doamna trebuie să se întâlnească cu toate fracţiunile, chiar şi cu PCRM”, a declarat Mihai Ghimpu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *