R. Moldova. Luna mai, ultimul termen pentru alegerea presedintelui

, ,
 

presedintia RMLuna mai va fi ultimul termen de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, a afirmat, în cadrul unui interviu pentru un post de radio, liderul fracţiunii PD Dumitru Diacov.
Potrivit lui Diacov, imediat după referendumul din aprilie vor fi prevăzute trei tururi de alegeri a şefului statului. “Ideea este ca preşedintele să nu poată dizolva Parlamentul în urma procedurii de alegere a preşedintelui. Adică Parlamentul este obligat să voteze preşedintele”, a opinat liderul fracţiunii democraţilor.
Diacov a adăugat că ideea de bază a refrendumului din aprilie va fi alegerea preşedintelui cu 51 de voturi, dar vor fi modificate şi unele împuterniciri ale şefului statutului. ,,De exemplu numirea primului-ministru şi altele. Vrem să avem un sistem parlamentar de guvernare autentic”, a afirmat sursa citată.
Anterior, în cursul zilei de marţi, socialiştii au solicitat ca Parlamentul să numească în regim de urgenţă data alegerii preşedintelui ţării. În opinia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), şeful statului trebuie ales în conformitate cu normele constituţionale existente, iar alegerile prezidenţiale trebuie să aibă loc nu mai târziu de luna februarie 2012.
Igor Dodon, preşedintele PSRM, a declarat la o conferinţă de presă, că sunt premise pentru alegerea preşedintelui ţării în baza normelor constituţionale existente, întrucât opoziţia parlamentară şi societatea civilă a acceptat propunerea de a înainta un candidat apartinic la funcţia de preşedinte. Dodon a precizat că, în cazul în care Parlamentul nu va reuşi să aleagă şeful statului, socialiştii vor cere dizolvarea Legislativului şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai tîrziu de iunie-iulie 2012.
Dodon a mai adăugat că în cazul eşecului alegerii şefului statului, partidul pe care-l reprezintă va susţine organizarea unui referendum, concomitent cu alegerile anticipate. În cadrul acestui referendum urmează a fi simplificată procedura de alegere a preşedintelui ţării

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *