R Moldova: Limba romana, obligatorie pentru angajatii statului

de | mai 11, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Angajaţii întreprinderilor de stat şi ai celor cu capital majoritar de stat din Republica Moldova vor fi obligaţi să cunoască limba de stat.

Angajaţii întreprinderilor de stat şi ai celor cu capital majoritar de stat din Republica Moldova vor fi obligaţi să cunoască limba de stat.
Potrivit unei iniţiative a deputaţilor liberali Valeriu Munteanu, Ion Hadârcă, Corina Fusu şi Ana Guţu de modificare şi completare a Codului Muncii, se va interzice încadrarea în muncă în cadrul întreprinderilor de stat şi întreprinderilor cu capital majoritar de stat a persoanelor care nu posedă limba de stat (limba română). Autorii proiectului de lege consideră inadmisibil faptul ca angajaţii întreprinderilor de stat să nu cunoască limba oficială.
“Necunoaşterea limbii oficiale de către angajaţii întrepriderilor de stat şi a întreprinderilor cu capital majoritar de stat este inadmisibilă într-un stat de drept, bazat pe principii democratice, în care majoritatea absolută a cetăţenilor sunt purtătorii acestei limbi. În contextul societăţii informaţionale, întreprinderile menţionate deseori sunt integrate sau interacţionază cu alte structuri de stat de diferite niveluri, iar pentru a asigura celeritatea şi temeinicia schimbului de informaţii, este obligatorie comunicarea directă în limba de stat. Întreprinderile de stat şi întrepriderile cu capital majoritar de stat reprezintă o verigă importantă în societatea fiecărui stat, ce contribuie în mod direct la promovarea intereselor statului”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului de lege.
Potrivit deputaţilor liberali, obligativitatea cunoaşterii limbii de stat este deja instituită, prin legi speciale, pentru mai multe categorii de angajaţi, cum ar fi poliţişti, magistraţi sau avocaţi. Totodată, funcţionarii publici trebuie să cunoască limba de stat, indiferent de nivelul unităţii administrative în care sunt angajaţi.  Conform datelor statistice, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 1.500 de întreprinderi de stat sau municipale care, în majoritate, oferă servicii populaţiei, iar angajaţii acestora interacţionază cu un număr nedefinit de beneficiari.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *