R. Moldova, felicitata de SUA si Rusia, de Ziua Independentei

, , , ,
 

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei din partea preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.
Preşedintele Obama subliniază în mesajul său susţinerea Statelor Unite pentru cursul de reformă prin care Republica Moldova s-a angajat să realizeze transformări politice şi economice. “Statele Unite rămân un partener devotat Republicii Moldova în eforturile sale de a deveni membru democratic şi prosper al comunităţii europene”, se spune în mesajul lui Barack Obama. Şeful administraţiei de la Washington apreciază recentele eforturi ale liderilor de la Chişinău de soluţionare a conflictului transnistrean şi menţionează că Republica Moldova poate conta pe cooperarea şi sprijinul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii în această problemă care să păstreze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. În finalul mesajului său de felicitare, adresat preşedintelui Timofti cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, Barack Obama notează că, în anul următor, cooperarea apropiată dintre cele două ţări va continua pe măsură ce autorităţile de la Chişinău vor munci pentru a le asigura cetăţenilor un viitor promiţător.
La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a arătat, cu această ocazie, disponibilitatea de a dezvolta în continuare cooperarea dintre Rusia şi Republica Moldova, pe toate liniile. “Relaţiile dintre popoarele noastre sunt marcate de prietenia multiseculară şi de buna vecinătate, de comunitatea valorilor spirituale şi culturale. Sunt convins că avem toate premizele pentru ca, prin eforturi comune, să intensificăm parteneriatul reciproc avantajos în domeniul politic, comercial-economic şi cel umanitar, să promovăm proiectele investiţionale de perspectivă, atât în format bilateral, cât şi în cadrul Comunităţii Statelor Independente”, subliniază Putin.
În acelaşi mesaj preşedintele rus abordează problema transnistreană. “Evaluăm eforturile noastre susţinute pentru soluţionarea cât mai grabnică a problemei transnistrene ca un obiectiv important de asigurare a păcii regionale, a stabilităţii şi dezvoltării, de consolidare ulterioară a cooperării ruso-moldoveneşti. Vă doresc sănătate şi succese, iar poporului moldav – pace şi prosperitate”, se menţionează în mesajul de felicitare transmis preşedintelui Timofti.
Republica Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991, prin votarea de către parlament a Declaraţiei de Independenţă, în momentul în care la Chişinău câteva sute de mii de oameni cereau dezlipirea ţării de fosta Uniune Sovietică

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *