R. Moldova cere retragerea depozitelor de munitii ale Federatiei Ruse

, , , ,
 

militari rusiiRepublica Moldova a cerut finalizarea procesului de retragere a depozitelor de muniţii ale Federaţiei Ruse de la Cobasna şi transformarea aranjamentului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional. Joi, 29 septembrie, la Viena, s-au desfăşurat lucrările celei de-a patra Conferinţe de Evaluare a Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (Tratatul FACE). Conform principiului rotaţiei, Preşedinţia Conferinţei a fost exercitată de către Republica Moldova. Delegaţia moldovenească a fost condusă de către viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov. Agenda Conferinţei a cuprins subiecte majore vizînd implementarea Tratatului FACE, inclusiv limitările privind deţinerile de armament convenţional, efectuarea inspecţiilor de verificare, schimbul de informaţii şi alte măsuri de transparenţă în domeniul militar. Un subiect-cheie al dezbaterilor l-a constituit situaţia creată ca urmare a moratoriului introdus în 2007 de către Federaţia Rusă privind implementarea Tratatului, precum şi căile de depăşire a impasului existent al regimului de control al forţelor convenţionale în Europa. În declaraţia sa, delegaţia Republicii Moldova a confirmat ataşamentul pentru obligaţiile şi angajamentele stabilite de Tratatul FACE. De asemenea, a fost reconfirmată poziţia oficială cu privire la necesitatea finalizării procesului de retragere de pe teritoriul Republicii Moldova a depozitelor de muniţii ale Federaţiei Ruse, stocate la Cobasna, precum şi a forţelor militare ce asigură paza acestora. În acelaşi context, a fost accentuat imperativul transformării aranjamentului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător. Delegaţia RM a confirmat interesul şi disponibilitatea de a participa la eforturile orientate spre revitalizarea regimului de control al forţelor convenţionale în Europa în baza principiilor fundamentale ale dreptului internaţional în domeniu, în particular a principiului privind acordul statului-gazdă pentru staţionarea forţelor militare străine.

2 raspunsuri
  1. ion
    ion says:

    Autoritatile sunt obligate sa isi retraga fortele armate de pe teritoriul R.Moldova conform actului final de la summitul de la Istanbul din 1999. A.Popov deseori se expune asupra acestei probleme, in mod destul de serios si duce la cunostinta partenerii europeni si internationali asupra acestui fapt. Ne ramine numai insa sa speram despre o implicare mai activa a organismelor internationale in procesul de solutionare acestui conflict care stopeaza dezvoltarea si integrarea europeana a RM.

    Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] staţionarea forţelor militare străine.              sursa:            https://karadeniz-press.ro/r-moldova-cere-retragerea-depozitelor-de-munitii-ale-federatiei-ruse/ Share this:TwitterFacebookMai multLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *