R Moldova ar trebui sa treaca la a doua faza a liberalizarii regimului de vize

, , ,
 

Convenţia Naţională pentru Integrare Europeană recomandă trecerea oficială a Republicii Moldova la a doua fază a liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, cât mai curând posibil. Înainte de aceasta, R Moldova trebuie să finalizeze implementarea completă a condiţiilor din prima fază a acestui proces.
Aceasta este una dintre recomandările formulate astăzi, în cadrul unei mese rotunde, de Grupul de Lucru privind liberalizarea Regimului de Vize al Convenţiei Naţionale pentru Integrare Europeană. În cadrul mesei rotunde au fost abordate subiecte referitoare la realizările şi progresele înregistrate de Republica Moldova în cadrul primei faze a implementării dialogului cu UE privind liberalizarea regimului de vize. La finalul mesei rotunde, au fost formulate un şir de recomandări privind procesul de liberalizare a regimului de vize. Acestea se referă la menţinerea ritmului accelerat al implementării Planului de Acţiuni privind regimul liberalizat de vize şi alocarea corespunzătoare a resurselor bugetare, corelând mai strâns procesul de liberalizare a regimului de vize şi asistenţa externă dedicată implementării acestor reforme.
De asemenea, în cadrul mesei rotunde a fost evidenţiată necesitatea consolidării acţiunilor de informare şi comunicare directă şi continuă dintre autorităţi şi cetăţeni, bazată pe o strategie de comunicare privind procesul de liberalizare a regimului de vize asigurată cu resurse bugetare.
Participanţii la eveniment au recomandat şi continuarea dialogului cu Parlamentul Republicii Moldova, deoarece implementarea fazei a doua a Planului de Acţiuni la fel presupune ajustarea şi amendarea cadrului legislativ adiacent, întru asigurarea unei implementări cuprinzătoare şi eficiente a condiţionalităţilor dialogului pe vize. Recomandările formulate în cadrul mesei rotunde urmează a fi expediate autorităţilor şi factorilor de decizie relevanţi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *