R. Moldova. Alianta pentru Integrare Europeana, 13 candidati la functia de presedinte

, ,
 

presedintAlianta pentru Integrare Europeana are 13 candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
PD are o listă cu şase persoane, alţi şapte candidaţi sunt înscrişi pe o listă a PLDM. PL a anunţat că nu va înainta un candidat la preşedinţie, dar a numit o serie de criterii pentru a susţine pe cineva la funcţia supremă în stat. Dumitru Diacov, preşedintele fracţiunii PD a menţionat luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că democraţii au prezentat colegilor o listă cu şase potenţiali candidaţi.
Diacov a refuzat să dea nume, dar a spus că toţi candidaţii sunt persoane cu notorietate. “Astăzi pentru prima dată am discutat candidaturi concrete. Acum urmează să analizăm în cadrul partidelor şi să examinam calităţile fiecăruia. Lista va fi redusă la trei persoane, numele cărora va fi făcut public”, a spus Diacov.
Liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ, a spus că lista liberal democraţilor conţine şapte nume. Vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu a spus că formaţiunea din care face parte încă nu a văzut listele, dar le va examina după o serie de criterii. “În primul rând, candidatul nu trebuie să fi făcut parte din structurile comuniste. În al doilea rând, să nu reprezinte un grup oligarhic şi să apere interesele Republicii Moldova, nu ale altui stat”, a opinat Munteanu.

Preşedintele ales in martie?

Săptămâna trecută, deputaţii au amânat votarea proiectului privind stabilirea datei alegerilor prezidenţiale până la 23 februarie. Acest lucru a fost solicitat de PL care a spus că nu va vota data până nu va fi identificat candidatul la preşedinţie.
Aflat la Chişinău, în timpul unei întâlniri cu preşedintele interimar Marian Lupu, ex-preşedintele Partidului Democrat din SUA, membru al Bordului de Directori al Institutului Naţional Democratic (NDI), guvernatorul Howard Dean, şi-a exprimat speranţa că Preşedintele ţării va fi ales, iar Republica Moldova va continua cursul ascendent de dezvoltare. De asemenea, în timpul întâlnirii cu acelaşi oficial american, premierul Vlad Filat şi-a exprimat speranţa că Parlamentul va reuşi să aleagă Preşedintele ţării în luna martie.
Howard Dean a spus că Republica Moldova este un stat important pentru SUA şi că îşi doreşte ca ţara  să devină membru al UE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *