R. Moldova. Alegeri repetate pe 15 ianuarie. Lupu nu mai candideaza

, ,
 

Marian LupuPreşedintele parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, renunţă să mai candideze la funcţia de preşedinte al R. Moldova, pe 15 ianuarie.
Într-un briefing de presă, Marian Lupu şi-a motivat decizia prin faptul că unii politicieni susţin că responsabilitatea pentru nealegerea preşedintelui va cădea asupra lui, dacă va candida. El a precizat că alegerile repetate pentru funcţia de preşedinte vor avea loc la 15 ianuarie. “Mai mulţi văd soluţia într-un candidat de compromis. Pornind de la declaraţiile că va fi identificat un asemenea candidat, nu mă voi înscrie în următorul tur”, a declarat Lupu. El a precizat că formaţiunea sa va rămâne membru al Alianţei pentru Integrare Europeană.
Preşedintele liberalilor Mihai Ghimpu, a menţionat că PL susţine candidatura lui Lupu la alegerile prezidenţiale repetate. “Pentru noi menţinerea AIE este mai importantă decât orice funcţie în stat”, a opinat Ghimpu. În schimb, preşedintele liberal democraţilor, Vlad Filat, a comunicat că o evntuală candidatură pentru acest scrutin nu a fost încă discutată. “Ar putea fi mai multe candidaturi, poate înaintează şi opoziţia propria candidatură. Dacă AIE va decide că Lupu va fi candidatul alianţei la 15 ianuarie, el va trebui să îşi asume rezultatele scrutinului”, a spus Filat. Lupu a chemat partidele parlamentare să dialogheze pentru identificarea unei candidaturi de compromis, pentru a asigura succesul alegerilor repetate care se vor desfăşura la 15 ianuarie.
Marian Lupu şi-a anunţat decizia după ce în ajun Alianţa pentru Integrare Europeană a decis să stabilească un nou scrutin pentru data de 15 ianuarie. Conform acordului de constituire a AIE, Marian Lupu este candidatul acesteia la funcţia de preşedinte. Totuşi, colegul său de alianţă, premierul Vlad Filat, a criticat de mai multe ori insistenţa lui Marian Lupu de a candida pentru funcţia de preşedinte, lăsând să se înţeleagă că tocmai din această cauză nu este ales preşedintele. Filat a declarat de mai multe ori că, dacă va candida şi la noul scrutin, Marian Lupu va purta responsabilitatea pentru declanşarea alegerilor anticipate.
Şi opoziţia comunistă a anunţat că nu va vota nici într-un caz candidatura lui Marian Lupu, optând pentru identificarea unui candidat independent. Pe de altă parte, decizia lui Lupu va afecta Partidul Liberal, deoarece acordul de constituire a AIE prevede că, după ce Lupu va ajunge preşedinte, liderul PL, Mihai Ghimpu va fi ales preşedinte al parlamentului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *