R. Moldova, afectata grav de seceta. Apeleaza la donatori externi

, ,
 

Pierderile cauzate de seceta din acest an din Republica Moldova au fost estimate la 2,5 miliarde de lei, a anunţat marţi ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, în cadrul unei întrevederi cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Evaluarea a fost realizată de experţi din Republica Moldova, cu suportul FAO (Food and Agriculture Organization) şi ONU, indică un comunicat al guvernului de la Chişinău. Potrivit ministrului Bumacov, agricultorii au nevoie de jumătate din această sumă în toamna acestui an, pentru a pregăti terenurile agricole şi pentru procurarea seminţelor. El şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va beneficia de donaţii din exterior pentru a acoperi o parte din pagubele provocate de secetă. “O parte din aceste cheltuieli vor fi suportate de producătorii agricoli, o parte de guvern şi o parte de donatori. Urmează să decidem în timpul apropiat despre contribuţiile ce vor fi alocate”, a declarat Bumacov.
Agricultura contribuie cu 16,2% la Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, iar producţia agricolă generează 50% din veniturile provenite din export. Aproximativ 30% din populaţia Republicii Moldova este implicată în agricultură, iar terenurile agricole reprezintă 73,8% din suprafaţa totală a acesteia. Guvernul Republicii Moldova ar putea cere ajutor de la ONU şi SUA, pentru a preveni o eventuală criză alimentară. Anunţul a fost făcut saptamana trecuta de premierul Vlad Filat, care declara că va cere ajutoare umanitare de la donatorii străini, după ce ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, va prezenta până marţi, 4 septembrie, raportul final privind pagubele provocate de seceta din acest an. Astfel, în baza evaluării făcute de Ministerul Agriculturii, premierul Filat va solicita suportul partenerilor de dezvoltare, în special Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională. Potrivit datelor preliminare, seceta din acest an a provocat pagube în agricultură de aproape 2,5 miliarde de lei. Anterior, autorităţile au declarat că lipsa precipitaţiilor a afectat aproape 90 la sută dintre terenurile agricole.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *