R Moldova: 200 de ani de la raptul rusesc al Basarabiei – Parlamentul refuza ca 16 mai sa fie doliu national

, , , ,
 

Propunerea PL de a decreta data de 16 mai zi de doliu naţional în Republica Moldova a provoacat disensiuni în Alianţa pentru Integrare Europeană. Deputaţi s-au acuzat reciproc, iar proiectul respectiv nu a acumulat numărul de voturi necesar pentru a fi inclus pe ordinea de zi.
La 16 mai, se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist. Disputa a început după ce liberalii au cerut includerea pe ordinea de zi a şedinţei plenare a proiectului ce prevedea decretarea zilei de 16 mai drept zi de doliu naţional. Propunerea a fost respinsă “din convingeri personale” de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Liberalii au insistat şi au solicitat o pauză pentru discuţii.
După 30 minute, timp în care a fost convocată şedinţa AIE, deputaţii PD, liberal-democraţi şi neafiliaţi au votat împotriva proiectului. La finele şedinţei plenare, liderul PD Marian Lupu a spus jurnaliştilor că formaţiunea pe care o conduce nu a susţinut proiectul liberalilor pe motiv că această dată a căpătat o conotaţie politică. “Campania de comemorare a acestui eveniment este condusă de anumite persoane ce susţin că Republica Moldova, ca stat independent, nu are dreptul la existenţă”, a afirmat Lupu. Preşedintele fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a menţionat că nu a susţinut proiectul liberalilor pentru că nu l-a văzut şi studiat înainte de şedinţă.

Drapele in berna doar la Chisinau

Joi, Partidul Liberal a solicitat organizarea unei şedinţe speciale la 16 mai, consacrată comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de Imperiul Ţarist. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a cerut joi, în cadrul şedinţei Parlamentului, ca ziua de la 16 mai să fie declarată zi de doliu naţional. “Sărăcia şi mizeria de astăzi e cauzată de ocupaţia rusă din 1812, care a creat premise şi pentru ocupaţia sovietică din 1940”, a spus Ghimpu.
Subiectul a generat dispute în sala Legislativului. Deputatul Igor Dodon a calificat propunerea lui Mihai Ghimpu drept o aberaţie. “Vreau ca deputaţii să se pronunţe şi asupra declaraţiilor primarului general Dorin Chirtoacă, care a declarat ziua de 16 mai zi de doliu în capitală”, a opinat Dodon. Liderul fracţiunii PD, Dumitru Diacov, a cerut deputaţilor să se concentreze pe prezent şi să nu scoată din trecut subiecte sensibile. “Avem 21 de ani de independenţă, iată subiectul pe care ar trebui să ne axăm”, a menţionat Diacov.
Primaria Chisinaul a decis ca ziua de 16 mai, data la care se implinesc 200 de ani de la semnarea Tratatului de pace ruso-turc, prin care actualul teritoriu al Republicii Moldova a fost anexat la Imperiul tarist, sa fie declarat zi de doliu la de Primaria municipiului Chisinau. Potrivit sefului Cabinetului primarului general, Lilian Carp, la 16 mai drapelele vor fi coborate in berna. in acest fel, Primaria a decis sa sustina Consiliul Unirii, care a solicitat anterior autoritatilor sa comemoreze la nivel national aceasta zi. Totodata, Consiliul Unirii si Actiunea 2012 au anuntat luni ca vor organiza pe 13 si pe 16 mai mai multe manifestatii de comemorare a anexarii Basarabiei la fostul Imperiu Rus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *