Qatar, inarmat pana-n dinti de Germania

, , , ,
 
Leopard 2, principalul tanc al armatei germane

Leopard 2, principalul tanc al armatei germane

Noul emir al Qatarului, şeicul Hamad Bin Tamin, care i-a succedat recent tatălui său, Hamad Bin Khalifa, intenţionează să consolideze fortele militare ale micului emirat arab din Golf, relateaza surse oficiale arabe, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Astfel, Qatar-ul a comandat din Germania 118 tancuri Leopard şi obuziere, care trebuiesc livrate înainte ca emiratul Qatar sa organizeze, în 2022, Cupa Mondială. Ambele sisteme de armament sunt produse de compania germană Krauss Maffei Wegman, fiind considerate printre cele mai bune tancuri şi obuziere auto-propulsate în lume, publicaţia germană Bild am Sonntag, estimand arsenalul solicitat la o valoare de cateva miliarde de euro.
Solicitarile actuale ale Qatar-ului vin pe fondul aprobarii, la inceputul acestui an, de catre guvernul cancelarului Angela Merkel, a livrarii catre emiratul arab a altor 62 de tancuri Leopard 62 şi 24 de obuziere, sisteme de lupta folosite si de catre alte armate, inclusiv membre NATO, precum Olanda, Marea Britanie, Turcia, etc..

Baza americana

Qatar găzduieşte la Al Udeid, în apropierea de Doha, cea mai mare bază aeriană militară americană în regiune, dorind insa sa isi consolideze capacitatiile proprii de aparare. Armata qatariota este formata in majoritate din soldati de origine straina, in mod special pakistanezi, englezi, sud-africani, rusi, arabi non-qatarezi. Autoritatile militare din emirat au implementat, in ultimii ani, un vast program de modernizare, destinat sa pregateasca cetateni qatarezi pentru a ocupa principalele functii din armata, in mod special, in domeniul aviatiei, intelligence si al fortelor speciale
Statul, cu aproximativ două milioane de locuitori, din care 85% sunt imigranţi, folosiţi ca mână de lucru si fara drepturi cetatenesti, are cel mai mare PIB pe cap de locuitor: 88.000 de dolari, nivel dublu faţă de cel din SUA. Tânărul monarh Hamad Bin Tamin, a studiat la academia militară britanica de la Sandhurst, ca şi tatăl său, fiind cunoscut pentru puternica sa personalitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *