Putin-Zelenski, lupta pentru istorie

, , , ,
 
Președintele Vladimir Putin, lecție de istorie pentru omologul de la Kiev

Președintele Vladimir Putin, lecție de istorie pentru omologul de la Kiev

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru InterfaxUcraina, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a respins afirmațiile liderului rus. ”Cu siguranță nu suntem un singur popor () Dacă ucrainenii și rușii ar fi un singur popor, atunci, cu toată probabilitatea, grivna ar fi moneda națională în Moscova, iar drapelul ucrainean național galben-albastru ar fi fost arborat pe clădirea Dumei de Stat”, a declarat liderul de la Kiev, conform BucPress. “Avem în comun o parte a istoriei”, a declarat președintele Ucrainei.

Ucrainenii și rușii sunt un singur popor”

Declarația a fost făcută de președintele rus Vladimir Putin, la cea de-a 18-a conferință anuală cu publicul, acolo unde a vorbit despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina.

Nu cred că poporul ucrainean este neprietenos. Cred că, în general, ucrainenii și rușii sunt un singur popor”, a declarat liderul de la Kremlin. Putin a respins posibilitatea unei întrevederi oficiale cu Zelenski în perioada următoare.

Ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a declarat anterior că ucrainenii și rușii sunt două popoare diferite și a subliniat că cele două popoare ar fi putut trăi într-un spirit de bună vecinătate dacă președintele rus, Vladimir Putin, nu ar fi declanșat un război și nu ar fi ocupat o parte din Ucraina.

Ucrainenii și rușii sunt două popoare diferite. Am fi putut trăi în spiritul unei bune vecinătăți, dar, în 2014, Federația Rusă a atacat Ucraina, a ucis mii de oameni și ne-a luat o bucată de teritoriu.

Vladimir Putin, care a declanșat agresiunea, poartă întreaga responsabilitate pentru ruptura dintre ucraineni și ruși” – a scris Kuleba pe contul său de Twitter. Ministru de la Kiev este un susținător acerb al aderării la NATO.

Zelensky vrea aderarea rapidă a Ucrainei la NATO

Zelensky vrea aderarea rapidă a Ucrainei la NATO

Războiul steagurilor

Purtătorul de cuvînt al Președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a comentat cuvintele liderului ucrainean Volodymyr Zelensky despre steagul galben-albastru deasupra Dumei de stat. În ajun, Vladimir Putin a spus că consideră ucrainenii și rușii un tot întreg. Zelensky a obiectat, subliniind că fiecare poporare propria sa cale. În caz contrar, la Moscova ar fi folosită hrivna, iar pe clădirea parlamentului rusesc ar fi arborat steagul Ucrainei, a adăugat el. După cum a subliniat Peskov în emisia ”Pervîi Canal”, deasupra Dumei de stat a “fluturat întotdeauna și va continua să fluture (…) tricolorul rusesc”.

Nu avem în comun o parte a istoriei – avem o istorie întreagă. Și, desigur, la urma urmei, rușii și ucrainenii sînt un singur popor, o singură comunitate. Și probabil că nu are rost să continuăm discuția aici, totul este evident pentru noi”, a spus reprezentantul Kremlinului. Potrivit lui, Ucraina își crește tînără generația în spiritul urii pentru ruși, ceea ce va fi o tragedie pentru ea însăși. După cum a menționat Peskov, poporul ucrainean este prietenos și înfrățit pentru Rusia, iar conducerea actuală a devenit un nenoroc pentru țară. El a reamintit că Putin pregătește un articol analitic despre istoria celor două state. “Și de îndată ce va finaliza această lucrare, acest articol va fi publicat. Cred că acolo vor fi date evaluări exhaustive”, a adăugat secretarul de presă.

Reamintim că, în timpul unui dialog cu publicul, desfășurat miercuri, președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre tensiunile dintre Ucraina și Federația Rusă, afirmând că „ucrainenii și rușii sunt un singur popor”. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *