Putin, tot mai popular in randul rusilor

, , , ,
 

Vladimir Putin Attends Military Academy Reception

Daca cetatenii rusi stau la coada pentru a cumpara tricouri imprimate cu chipul presedintelui Vladimir Putin, popularitatea crescuta a acestuia pe fondul crizei ucrainene se regaseste si in cercetarile sociologice. Doua treimi dintre rusi (63%) aproba pozitia presedintelui Vladimir Putin cu privire la criza ucraineana si estimeaza ca actiunile sale contribuie la solutionarea pasnica a conflictului, potrivit unui sondaj publicat miercuri de Centrul rus pentru Studiul Opiniei Publice (VtIOM). Aceasta opinie este impartasita in principal de locuitorii oraselor mari (75%), mai putin Moscova si Sankt-Petersburgul, unde doar 37% dintre locuitori sunt de acord cu politica lui Putin fata de Ucraina.

In acelasi timp, 9% dintre intervievati inclina sa creada ca o ‘interventie’ a presedintelui rus ‘va conduce mai degraba la o agravare a conflictului’, in timp ce fiecare al cincilea interogat (18%) considera ca pozitia lui Putin nu are niciun efect asupra situatiei din Ucraina. Pentru 47% dintre persoanele intervievate, principalul obiectiv al presedintelui rus este ‘reinstalarea pacii si calmului in Donbas si in intreaga Ucraina’, iar 36% dintre rusi estimeaza ca Putin incearca in primul rand sa impiedice desfasurarea de trupe NATO pe teritoriul Ucrainei. Aproximativ 33% dintre respondenti cred ca Vladimir Putin vrea sa apere locuitorii vorbitorii de limba rusa din estul Ucrainei in fata autoritatilor de la Kiev si 29% dintre ei afirma ca el incearca sa garanteze interesele economice ale Rusiei in Ucraina. De asemenea, un sondaj de la sfarsitul lunii iulie realizat de acelasi institut VtIOM apropiat puterii releva ca rusii sunt mai bucurosi ca oricand, indicele de satisfactie a populatiei atingand un nivel istoric, de 79%. Sondajul a fost realizat intre 26 si 27 iulie pe un esantion de 1.600 de persoane din 130 de localitati si 42 de regiuni ale Federatiei Ruse.

Recorduri dupa recorduri, in ochii rusilor

De asemenea, un sondaj al Centrului „Levada”, publicat saptamana trecuta, releva faptul ca popularitatea presedintelui rus Vladimir Putin a atins un nou record in august, ajungand la 87%, cel mai inalt nivel din ultimii sase ani, o crestere de 22% fata de ianuarie. Procentul persoanelor care nu sunt satisfacute de activitatea lui Vladimir Putin a scazut de la 34% in ianuarie, la 13% in august. Este cel mai inalt nivel de la razboiul ruso-georgian din 2008, cand popularitatea lui Putin era de 88%. Popularitatea premierului rus Dmitri Medvedev a crescut de asemenea la 71% in august, comparativ cu 48% in ianuarie. Pe de alta parte, 66% dintre cei chestionati considera ca tara merge in directia cea buna (43% in ianuarie), in timp ce 19% au o parere contrara (41% in ianuarie). Sondajul centrului Levada a fost realizat intre 1 si 4 august pe un esantion de 1.600 de persoane reprezentativ pentru populatie (metoda cotelor).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *