Putin sustine legea impotriva oengistilor catalogati drept „agenti straini”

, , ,
 

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a sustinut marti seara noua lege a organizatiilor non-guvernamentale, ce obliga entitatile care participa la viata politica din Rusia si sunt finantate din exterior sa se inregistreze ca ‘agenti straini’, relateaza agentia EFE. ‘De ce ei (SUA) s-au putut apara de influentele externe timp de decenii cu o astfel de lege si noi in Rusia nu putem sa facem la fel? s-a intrebat Putin adresându-se participantilor la o tabara a tinerilor. El a facut astfel aluzie la legea in vigoare in SUA din anul 1938, dar opozantii rusi si ambasadorul american la Moscova considera ca cele doua legi sunt diferite. ‘Ce este rau in faptul ca cei care primesc finantare din exterior si desfasoara activitati politice trebuie sa se inregistreze ca agenti straini? Daca strainii platesc pentru activitatile politice din tara noastra, atunci ei se asteapta sa obtina rezultate’, a continuat liderul de la Kremlin, adaugând ca ‘nu vede nimic special’ in notiunea de ‘agent strain’. Putin a mai avertizat cu aceeasi ocazie si asupra a ceea ce a numit pericolul actiunilor anarhiste ale opozitiei neparlamentare, pe care o acuza ca este influentata din Occident. ‘Aici sunt multi oameni cu idei patriotice. ii inteleg foarte bine si am o mare consideratie pentru ei. Ma infurie cei care folosesc tehnologii politice dezvoltate de cineva din exterior’, a mai spus el in fata tinerilor din acea tabara.

SUA, ingrijorate de arestarile politice

In paralel, SUA si-au facut publica marti ingrijorarea cu privire la actiunile declansate de Rusia impotriva opozantilor lui Vladimir Putin, printre care cei mai vocali sunt Alexei Navalni si trupa punk feminina Pussy Riot. Cele trei tinere sunt arestate din luna martie pentru ca au cântat “o rugaciune punk” anti-Putin in catedrala de la Moscova. Washingtonul “este foarte preocupat de procesele motivate politic ce vizeaza opozitia rusa”, a declarat un purtator de cuvânt al departamentului de stat, Patrick Ventrell. Marti, Alexei Navalni, o figura foarte populara din rândul opozitiei ruse, a fost pus sub acuzare pentru abuz de incredere si diversiune, riscând pâna la 10 ani de inchisoare, daca va fi gasit vinovat. inchis initial de catre parchetul regional, acest caz a fost redeschis in urma interventiei unei comisii de ancheta. De profesie avocat, Alexei Navalni s-a facut cunoscut prin intermediul unui blog si al unui site de internet foarte popular prin care denunta coruptia de stat. El a calificat acuzatiile ce i s-au adus drept “complet absurde si foarte ciudate”.
Un alt caz este cel al membrelor formatiei de punk Pussy Riot, ce sunt acuzate ca au insultat si au adus “rani morale profunde crestinilor ortodocsi”, putând fi condamnate la 7 ani de inchisoare pentru huliganism.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *