Putin si FSB vor controlul total in Rusia

de | iul. 7, 2011 | Federatia Rusa, Intelligence, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Vechile obiceiuri se leapada extrem de greu atat cand vine vorba de Federatia Rusa, mostenitoarea fostei Uniunii Sovietice. Desi se declara o democratie, Rusia este departe de a fi una chiar intr-o forma personalizata. Controlul asupra mijloacelor de comunicarea si persecutarea adeversarilor politici sunt inca metode de actualitate prin care statul incearca sa-si impuna suprematia. In aceasta logica, seful Serviciului federal de securitate din Rusia (FSB), Aleksandr Bortnikov, a cerut joi tuturor operatorilor de telefonie mobila din Rusia sa furnizeze codurile care ar permite supravegherea comunicatiilor retelelor telefonice, potrivit Russia Today.

FSB-KGB-Putin 5434

Vechile obiceiuri se leapada extrem de greu atat cand vine vorba de Federatia Rusa, mostenitoarea fostei Uniunii Sovietice. Desi se declara o democratie, Rusia este departe de a fi una chiar intr-o forma personalizata. Controlul asupra mijloacelor de comunicarea si persecutarea adeversarilor politici sunt inca metode de actualitate prin care statul incearca sa-si impuna suprematia. In aceasta logica, seful Serviciului federal de securitate din Rusia (FSB), Aleksandr Bortnikov, a cerut joi tuturor operatorilor de telefonie mobila din Rusia sa furnizeze codurile care ar permite supravegherea comunicatiilor retelelor telefonice, potrivit Russia Today. „Toate serviciile de informatii trebuie sa aiba acces la codurile operatorilor de telefonie mobila pentru a putea supraveghea eventualele activitati ilegale”, anunta Bortnikov.”Toti operatorii de telefonie straini de pe teritoriul nostru trebuie sa se supuna acestei reguli”, adauga el. Directorul FSB nu a precizat daca operatorii straini au fost deja supusi unei astfel de obligatii si nici daca masura vizeaza si serviciul de roaming in Rusia. Aleksandr Bortnikov a explicat ca serviciile sale „colaboreaza” cu Google si Skype pentru a „rezolva probleme specifice” despre comunicatiile prin Internet. Seful Centrului pentru securitatea informatiilor din cadrul FSB, Aleksandre Andreeskin, afirma in aprilie ca serviciile Gmail si Skype reprezinta „amenintari de amploare” la adresa sigurantei nationale.

„Sunt convins ca este razbunarea lui Putin”

Nici in sfera politica, lucrurile nu stau mai bine. Fostul vicepremier rus Boris Nemtov, in prezent unul dintre liderii opozitiei, nu are voie sa paraseasca Rusia timp de sase luni, dupa ce a criticat, intr-un volum publicat in 2010, bilantul fostului presedinte si actual premier Vladimir Putin. Aflat in prezent la Strasbourg, unde participa la un forum despre democratie, Nemtov a declarat ca a aflat despre aceasta decizie miercuri, prin intermediul avocatului sau. „Ma voi intoarce in Rusia, chiar daca mi se sugereaza sa ramân unde sunt”, a spus el pentru site-ul Grani.ru. „Sunt convins ca este razbunarea lui Putin”, provocata de cartile despre coruptia din anturajul acestuia, a adaugat el. Registratura federala rusa a precizat insa ca nu are cunostinta de nici o astfel de decizie in cazul lui Nemtov. Ziarul economic rus Kommersant afirma ca interdictia are legatura cu faptul ca Nemtov nu a respectat in totalitate o decizie privind cartea „Putin, Bilant, 10 ani”. Nemtov sustine, in carte, ca omul de afaceri Ghenadi Timcenko, care are interese in domeniul distributiei de energie, il cunoaste pe actualul prim-ministru inca dinainte ca acesta sa ajunga la putere si ca a folosit legaturile cu el pentru a-si obtine averea. Timcenko neaga acuzatiile si l-a dat in judecata pe Nemtov, obtinând o decizie judecatoreasca favorabila. Conform sentintei, Nemtov era obligat sa publice o dezmintire a acuzatiilor, insa textul publicat nu a corespuns in totalitate cu solicitarea tribunalului.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *