Putin sfinteste axa militara ruso-indiana

, , ,
 

Premierul rus Vladimir Putin relanseaza alianta militara ruso-indiana

Premierul rus Vladimir Putin relanseaza alianta militara ruso-indiana

India a semnat la sfarsitul saptamanii trecute cu Federatia Rusa un acord pentru achizitionarea a 29 de avioane de vanatoare ruseşti MIG-29K, pentru o suma de 1,5 miliarde de dolari, a anuntat directorul constructorului rus Suhoi, Mihail Pogosian. “Potrivit contractului, livrarile vor incepe in 2012”, a declarat Mihail Pogosian, care face parte din importanta delegatie rusa ce il insoteşte pe premierul Vladimir Putin in vizita sa in India, relateaza mass-media rusa, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Reamintim ca avioanele de vanatoare ruseşti, model MIG-29K, sunt considerate cele mai avansate tipuri de avioane de fabricatie rusa capabile sa opereze de pe portavioane. Achizitionarea lor de catre New Delhi a fost aprobata anul trecut de autoritatile indiene, si face parte integranta din noua conceptie de securitate navala aprobata in 2008 de oficialii militari indieni. Anuntul a trezit ingrijorarea autoritatilor pakistaneze, care au condamnat politica de remilitarizare a regiunii, lansata de catre India.
Conform oficialilor militari ruşi, citati de agentia de presa KARADENIZ PRESS, in cadrul vizitei la New Delhi a premierului Putin vor fi semnate circa 15 contracte in valoare totala de peste 10 miliarde de dolari. Printre acestea se numara un acord menit sa rezolve problema vanzarii controversate a unui portavion, Amiral Gorskov, o nava datand din perioada sovietica si modernizata, precum si altele care se refera la vanzarea catre India si la instalarea de noi reactoare nucleare in statul Tamil Nadu, din sudul Indiei. Noul acord referitor la Amiral Gorskov, care urmeaza sa fie semnat la New Delhi, este favorabil ambelor parti si va permite depasirea dezacordurilor din trecut, a declarat anterior Iuri Usakov, consilier diplomatic al lui Putin.
Reamintim ca Federatia Rusa, care are relatii militare apropiate cu India din anii 1950, furnizeaza peste 70% din echipamentul militar al acestei tari, in pofida reorientarii autoritatilor indiene catre alte state pentru a cumpara armament, in special catre Israel şi SUA. Mentionam ca recent o importanta delegatie militara indiana a vizitat Israelul, pentru a discuta posibilitatea achizitionarii de catre India a unor nave militare si alte categorii de armament naval, inclusiv rachete anti-nava, de productie israeliana. Firme israeliene au mai fost implicate in procesul de modernizare a aviatiei militare de transport indiene, pe fondul intensificarii relatiilor bilaterale dintre cele New Delhi si Ierusalim.

Protest oficial

Reamintim ca premierul Republicii Islamice Pakistan Yousuf Raza Gilani si-a exprimat recent preocuparea in legatura cu dezvoltarea “masiva” a armamentului in India, principalul rival regional, avertizand impotriva unei destabilizari a echilibrului regional. Organismul care supervizeaza instalatiile civile si militare nucleare pakistaneze, National Command Authority (NCA), a luat nota, in cursul unei reuniuni, de evolutii ce prejudiciaza obiectivele stabilitatii strategice pentru regiune, potrivit unui comunicat oficial. “India continua sa aplice un program de inarmare ambitios si doctrine militare ofensive” arata sursa citata. “Introducerea masiva de sisteme de arme avansate, intre care instalarea de rachete antibalistice, dezvoltarea arsenalului nuclear (…) tind sa destabilizeze echilibrul regional”, se mai arata in documentul guvernului pakistanez. “Aceasta necontenita incercare de a creste puterea militara va avea grave consecinte pentru pace si securitate in Asia de Sud si in Oceanul Indian. Pakistanul nu poate ignora aceste evolutii”, mentioneaza de asemenea comunicatul.
Republica Islamica a efectuat teste nucleare in mai 1998, in raspuns la numeroasele teste militare nucleare efectuate in India. Tensiunea s-a amplificat dupa atentatele islamiste de la Mumbai, din noiembrie 2008, atribuite de India unor organizatii cu baza in Pakistan.

Escaladare indiana

India a testat recent cu succes doua rachete Astra aer-aer cu raza scurta de actiune, de la baza situata pe coasta Chandipur, in statul indian Orissa (est). “Prima racheta a fost testata la 9:45 a.m. si a doua racheta la 12:06 p.m., de la Integrated Test Range, in Chandipur. Ambele rachete au fost testate cu succes. Datele de zbor au fost trimise pentru analiza la Organizatia pentru Cercetare si Dezvoltare in domeniul apararii”, potrivit surselor citate.
Conform surselor citate, proiectul Astra este rodul colaborarii tehnice militare dintre India si Federatia Rusa, care si-a manifestat disponibilitatea sprijinirii si in viitor a industriei militare indiene. Astra are o lungime de 3,5 metri, o greutate de aproximativ 300 kg, raza de actiune de 25 pana la 80 km, putand transporta focoase chimice, biologice, precum si mici incarcaturi nucleare.
Noile teste militare indiene vin la scurt timp dupa ce fortele indiene au testat doua rachete cu capacitate nucleara sol-sol Prithvi-II, cu o raza de actiune de 350 de kilometri, lansate de la o baza militara din Chandipur. Cele doua rachete au fost lansate la o diferenta de cinci minute una fata de cealalta, din dispozitive de lansare mobile ale armatei indiene, au declarat surse oficiale din Ministerul Apararii indian, citate de mass-media internationala. Traiectoriile rachetelor au fost urmarite prin intermediul unei baterii multifunctionale de sisteme radar si de telemetrie electro-optica, supravegheate de cercetatorii Organizatiei pentru Cercetare si Dezvoltare in domeniul Apararii (DRDO), structura care coordoneaza productia interna de armament a Indiei. Rachetele Prithvi-II, aflate din primavara anului 2009 in dotarea armatei indiene, sunt capabile sa functioneze cu combustibil lichid sau solid, au capacitatea de a se feri de rachetele inamice si pot purta atat incarcaturi conventionale cat si focoase nucleare. Reamintim ca frecventele teste militare indiene agraveaza periodic relatiile dintre Islamabad si New Delhi.

Filiera rusa

Moscova este principalul furnizor de avioane de lupta pentru aviatia indiana, inclusiv modele de bombardiere strategice cu raza lunga de actiune, avand capacitatea sa transporte arme nucleare, precum si sa loveasca principalele tinte civile si militare din Pakistan. Reamintim ca in luna decembrie 2009, premierul indian Manmohan Singh a efectuat o vizita in Federatia Rusa, discutiile oficiale fiind dominate de componenta militara a colaborarii bilaterale. Vizita in Federatia Rusa vine dupa un turneu diplomatic realizat de Singh in Statele Unite la inceputul lunii noiembrie 2009, ocazie cu care acesta a discutat cu oficialii americani, inclusiv cu Presedintele Barack Obama despre sprijinul acordat de guvernul sau in lupta anti-terorista a SUA in Asia, incluzand politicile comune ale celor doua tari in Afghanistan, cooperarea in domeniul energiei nucleare si Parteneriatul Strategic existent intre Delhi si Washington.
Conform surselor militare oficiale rusesti, citate de mass-media locala, India va ramane in urmatorii 15 ani principala piata de desfacere pentru avioanele de lupta fabricate in Federatie. Potrivit surselor citate, in urmatorii trei ani Fortele Aeriene Indiene vor achizitiona aproximativ 90 de aeronave Suchoi Su-30MKI, in baza unor contracte existente in prezent, contracte ce prevad si modernizarea aeronavelor de productie rusa si sovietica, utilizate in prezent de aviatia indiana. Totodata, Federatia Rusa va furniza Indiei 126 de aeronave MIG 35, in baza unui contract in valoare de 10,6 miliarde de dolari, pe care guvernul indian l-a semnat in 2008.
In timpul discutiilor oficiale, cele doua parti au semnat mai multe acorduri militare, inclusiv „Programul 2011 – 2020” privind avioane militare de transport, acorduri ce prevad livrarea catre India a armamentului si a echipamentelor militare moderne, precum si a unui protocol aditional la un acord de cooperare privind constructia aeronavelor multifunctionale de transport, inclusiv cele destinate transportului strategic, capabile sa transporte mari cantitati de armament si un numar sporit de personal militar. Reamintim ca India dispune de a patra aviatie din lume, dupa numarul de avioane militare active, fiind implicate in numeroase operatiuni militare, inclusiv in combaterea miscarii de eliberare din Kasmir, regiune majoritar musulmana.

Militarizare navala

Conform mass-media de specialitate, cele doua parti au ajuns la un acord verbal privind parametrii tehnici si financiari ai contractului pentru reutilarea portavionului „Amiralul Gorscov”. Amintim ca, potrivit acordului semnat in 2004, portavionul urma sa se alature fortelor navale militare indiene in 2012. Initial, valoarea contractului era  estimata la suma de 1.5 miliarde USD, valoare ce includea costul a 16  avioane de lupta  MiG-29K (modele aeriene destinate inzestrarii portavioanelor) si 6 elicoptere destinate luptei anti-submarin, estimate la aproximativ 750 milioane USD. Ulterior, Federatia Rusa a solicitat o finantare suplimentara, fapt care a facut ca valoarea contractului sa depaseasca suma de 2.5 miliarde USD. Revizuirea contractului a fost perceputa negativ de catre partea indiana si a devenit obiectul unor negocieri dificile ce s-au desfasurat pe parcursul a mai multor ani, partea rusa fiind acuzata ca intentioneaza pastrarea portavionului modernizat din bani indieni. Aceasta problema a fost discutata si in luna septembrie 2009, in timpul vizitei  presedintelui indian Pratibha Patil la Moscova, cand  seful „Rostekhnologhia”  Serghei Cemezov si seful Statului Major General Nikolai Makarov au promis semnarea in octombrie unui acord suplimentar referitor la valoarea contractului, termenul nefiind insa respectat. Mentionam ca Dmitri Medvedev si Manmohan Singh ca au evitat sa discute aceasta problema spinoasa.
Marina militara indiana mai este interesata de inchirierea si achizitionarea de la Federatia Rusa a unor submarine cu propulsie nucleara, capabile sa transporte rachetele strategice model BrahMos, modele dezvoltate de India in colaborare cu Federatia Rusa, si care au capacitatea sa loveasca tinte de pe intreg teritoriul pakistanez. Totodata, marina militara si aviatia maritima indiana a mai beneficiat de armament israelian, Ierusalimul devenind al doilea furnizor de armament pentru New Delhi, dupa Rusia. Printre sistemele avansate de armament furnizate se numara sisteme radar tip Phalcon si rachete Arrow, tranzactii permise Israelului de catre SUA.

Amenintari moderne

Federatia Rusa mai este implicata si in masivele programe de modernizare si inzestrare a armatei, flotei militare si aviatiei militare vietnameze, presedintele statului asiatic solicitand modernizarea rapida a fortelor armate si dezvoltarea industriei militare nationale, pentru ca tara sa poata infrunta amenintarile impotriva securitatii nationale, care prind contur in Marea Chinei de Sud. Liderul de la Hanoi a subliniat, intr-un discurs tinut cu ocazia celei de-a 65-a aniversari a Fortelor armate vietnameze, ca o armata puternica si fidela Partidului Comunist din Vietnam este un lucru fundamental „pentru a garanta independenta nationala si integritatea teritoriala a patriei”.
Astfel, autoritatile vietnameze au semnat recent cu Rusia, un contract de achizitionare a sase submarine diesel de tipul “Varsavianka”, in valoare totala de 2 miliarde de dolari, in timpul unei vizite a primului ministru vietnamez, Nguyen Tan Dung, la Moscova. Vietnamul studiaza, de asemenea, posibilitatea de a cumpara, din Rusia, 12 avioane de lupta Suhoi Su-30MK2, in valoare de 600 de milioane de dolari, dorind ca, in viitor, sa intre si in posesia unor elicoptere rusesti de tipul Mi-17.
Reamintim ca Vietnamul isi disputa, alaturi de China, Taiwan si Filipine suveranitatea asupra insulelor Paracel, fiind totodata una dintre cele sase natiuni care reclama, total sau partial, insulele Spratly, un arhipelag al Marii Chinei de Sud bogat in petrol, gaze si resurse minerale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *