Putin promulgă o nouă legislație nucleară

de | nov. 2, 2023 | Știri | 0 comentarii

Liderul rus Vladimir Putin a promulgat legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), după aprobarea acesteia de către ambele camere ale Adunării Federale ruse (parlamentul bicameral). Acest proiect de lege a fost adoptat de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) la 25 octombrie, după ce a fost aprobat […]
Foto: Vladimir Putin (kremlin.ru)

Liderul rus Vladimir Putin a promulgat legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), după aprobarea acesteia de către ambele camere ale Adunării Federale ruse (parlamentul bicameral).

Acest proiect de lege a fost adoptat de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) la 25 octombrie, după ce a fost aprobat de Duma de Stat (camera inferioară) cu o săptămână mai devreme.

Autorităţile ruse au subliniat că revocarea documentului nu înseamnă că Kremlinul va relua testele nucleare, cel puţin pentru moment, întrucât „moratoriul rămâne” în vigoare.

„Preşedintele rus a spus foarte clar: trebuie să ne pregătim poligoanele de testare pentru reluarea testelor. În practică, însă, testele vor fi reluate numai după ce SUA vor efectua teste similare”, a declarat ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov.

CTBT, adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996, a fost semnat de 185 de ţări, inclusiv de Rusia, care l-a ratificat la 30 iunie 2000.

Cu toate acestea, nouă ţări nu l-au ratificat niciodată, inclusiv SUA, China, Iran şi Israel, în timp ce India, Pakistan, Coreea de Nord şi Siria nici măcar nu au semnat pactul respectiv.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *