Putin, primul in preferintele electoratului, dar scade in sondaje

, ,
 

Putin dictatorVladimir Putin rămâne primul în preferintele electoratului, dar scade in sondaje. Premierul rus, confruntat cu un val de nemulţumire fără precedent după preluarea puterii în anul 2000, candidat la alegerile prezidenţiale din martie 2012, ar obţine 42% din voturi dacă scrutinul ar avea loc duminică, potrivit unui sondaj.
Şeful guvernului îi devansează în preferinţele electoratului pe liderul Partidului Comunist Ghennadi Ziuganov (11%) şi pe ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski (9%), conform anchetei sociologice ale cărei rezultate au fost date publicităţii joi de institutul Vtsiom pe pagina sa de Internet, transmite Agerpres. Miliardarul Mihail Prohorov, care şi-a făcut cunoscută în cursul acestei săptămâni intenţia de a candida la prezidenţialele de la 4 martie, ar obţine 1%.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane, în Rusia, la 10 şi 11 decembrie, în momentul amplelor manifestaţii ale opoziţiei, desfăşurate în circa 50 de oraşe ale ţării pentru a contesta rezultatul legislativelor de la 4 decembrie, câştigate de partidul condus de Putin cu 49,32%.
Denunţând fraude masive, opoziţia a adunat între 50.000 şi 80.000 de persoane, la 10 decembrie, la Moscova, pentru a cere anularea scrutinului şi prevede organizarea unui nou protest uriaş la 24 decembrie. Putin, de două ori şef la statului în perioada 2000-2008, s-ar afla astfel pentru prima dată în balotaj după accederea la putere. În 2000, a fost ales preşedinte în primul tur de scrutin cu 52,94% din voturi, iar în 2004 cu 71,20% din sufragii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *