Putin ia peste picior armata ucraineana, invinsa de „mineri si tractoristi”

, , , , ,
 

Debaltevo

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat marti seara, la Budapesta, ca armata ucraineana este invinsa la Debaltevo de catre „mineri si tractoristi”, negat inca o data sprijinul militar al Rusiei pe acest front. ‘Desigur, sa pierzi e intotdeauna ceva rau, este intotdeauna o problema pentru cei invinsi, mai ales cand pierzi in fata minerilor si tractoristilor de ieri. Dar viata merge inainte, nu trebuie sa faci o fixatie din asta’, a spus Putin. Mai mult, liderul de la Kremlin a numit drept un ‘abces’ trupele ucrainene incercuite la Debaltevo, o problema cu care trebuie incheiat. ‘Este necesar sa se incheie cu aceasta problema a incercuirii. Scopul nostru comun este de a salva vietile oamenilor care s-au trezit in ‘cazan’. Pentru ca acest ‘abces’ sa nu agraveze relatiile dintre autoritatile ucrainene si rebelii din Donbas’, a adaugat seful statului rus.

Retragere confirmata

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a vorbit miercuri de o retragere a fortele ucrainene in zona Debaltevo. “in aceasta dimineata (miercuri — n.red.), fortele armate ucrainene, impreuna cu garda nationala, au finalizat operatiunea de evacuare planificata si organizata a unitatilor noastre militare din Debaltevo”, nod de comunicatii strategic ce leaga capitalele regiunilor Lugansk si Donetk (cele doua bastioane separatiste din estul Ucrainei) si care s-a aflat sub asediul separatistilor, a declarat seful statului intr-un mesaj transmis de pe Aeroportul din Kiev. “La ora actuala, 80% din unitatile noastre s-au retras, mai asteptam inca doua convoaie. Am convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Nationala si Aparare. Acum voi pleca pe front pentru a-i intalni pe oamenii care s-au retras din Debaltevo”, a adaugat el. Potrivit lui Porosenko, in randul celor aproape 2.000 de militari ucraineni s-au inregistrat doar 30 de raniti, in pofida tirurilor de artilerie intense. In acelasi timp, Semion Semencenko, comandantul batalionului ‘Donbas’ (format cu precadere din nationalisti ucraineni) a anuntat ca trupele guvernamentale au inceput retragerea ‘in mod organizat’ din Debaltevo

NATO someaza Moscova

Pe de alta parte, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a somat miercuri Rusia sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei si sa puna capat sprijinului acordat separatistilor prorusi. ‘Somez Rusia sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei, sa opreasca orice sprijin acordat separatistilor si sa respecte acordul de la Minsk’ privind incetarea focului, a declarat el pe marginea unei reuniuni informale a ministrilor europeni ai apararii de la Riga. ‘Trupele rusesti, artileria, precum si unitatile de aparare antiaeriene, chiar si elementele de comanda si control sunt inca active in Ucraina’, a spus Stoltenberg, adaugand ca ‘intotdeauna a existat o comasare de tancuri si vehicule blindate’ rusesti in apropiere de granita cu Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *