Putin, Gul si Ban Ki-moon, invitati la Teheran

, , , ,
 

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc, Abdullah Gül, precum şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, au fost invitaţi să participe la summitul mişcării nealiniaţilor ce se va desfăşura în zilele de 30 şi 31 august la Teheran.
“Vladimir Putin şi Abdullah Gül sunt invitaţii de marcă ai summitului”, ce reuneşte 120 de ţări, conform unui purtător de cuvânt iranian. El a mai precizat că la eveniment va participa şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Rusia şi Turcia, care nu fac parte din clubul ţărilor nealiniate, nu şi-au confirmat încă oficial participarea. Conform organizatorilor, la summit vor fi reprezentate aproximativ 30 de state, la nivel de preşedinte sau prim-ministru. Iranul urmează să preia preşedinţia acestei mişcări, pe o perioadă de trei ani, de la Egipt.
În altă ordine de idei, Iranul a cerut Turciei şi Qatarului, ţări care îi susţin pe rebelii sirieni, să intervină pentru eliberarea celor 48 de pelerini iranieni răpiţi sâmbătă în Siria. “Ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi a solicitat, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Ahmet Davutoglu, o intervenţie imediată a Turciei pentru eliberarea pelerinilor iranieni luaţi ostatici în Siria”, a precizat canalul public iranian, preluat de agenţiile de presă internaşionale.
Ahmet Davutoglu “a promis că va examina problema şi că va face toate eforturile, ca şi în cazurile precedente”, pentru eliberarea pelerinilor iranieni, a mai indicat televiziunea de la Teheran. Şeful diplomaţiei iraniene a făcut apel sâmbătă seara şi la premierul şi ministrul de externe de la Doha, Sheikh Hamad ben Jassem ben Jaber Al Thani, pentru a cere sprijinul Qatarului în vederea punerii în libertate a pelerinilor iranieni.
Potrivit consulului iranian la Damasc, Majid Kamjou, citat de canalul public iranian de televiziune, “grupuri teroriste armate au răpit sâmbătă 48 de pelerini iranieni care se deplasau cu autobuzul spre aeroport”. În ultimele luni, 32 de iranieni, dintre care 22 de pelerini, 7 ingineri şi trei şoferi de camioane au fost răpiţi de grupuri înarmate în Siria. Douăzeci şi şapte dintre aceştia au fost eliberaţi cu ajutorul Turciei. Sute de mii de iranieni se deplasează în fiecare an în Siria pentru a vizita mormântul lui Zaynab, fiica imamului Ali, un loc foarte important de pelerinaj şiit din Damasc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *