Putin-Erdogan, pacea cerealelor de la Soci

de | sept. 4, 2023 | Știri | 0 comentarii

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că este „deschis la discuţii” despre acordul privind cerealele, pe care Moscova l-a abandonat în iulie şi pe care Ankara încearcă de atunci să-l relanseze, relatează mass-media rusă. „Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi problema acordului privind cerealele. Suntem deschişi la discuţii”, i-a spus […]
Foto: Facebook

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a declarat omologului său turc Recep Tayyip Erdogan că este „deschis la discuţii” despre acordul privind cerealele, pe care Moscova l-a abandonat în iulie şi pe care Ankara încearcă de atunci să-l relanseze, relatează mass-media rusă.

„Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi problema acordului privind cerealele. Suntem deschişi la discuţii”, i-a spus Putin lui Erdogan la Soci, un oraş de pe coasta Mării Negre, în sudul Rusiei, înaintea unei întrevederi între cei doi lideri.

Putin l-a primit luni în vizită pe Erdogan la Soci, acordul privind transportul cerealele ucrainene pe Marea Neagră fiind pe agenda de discuţii.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

La rândul său, Erdogan a promis, la sosirea la Soci, că va face un anunţ „foarte important” privind exporturile de cereale după întâlnirea sa cu Putin. „Cred că mesajul pe care îl vom transmite la conferinţa de presă de după întâlnirea noastră va fi foarte important pentru lume, în special pentru ţările africane în curs de dezvoltare”, a spus preşedintele turc.

Erdogan a jucat anterior un rol semnificativ în a-l convinge pe Putin să respecte acordul.

Moscova s-a plâns că Occidentul nu și-a îndeplinit obligațiile cu privire la exporturile de cereale ale Rusiei, considerând că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au fost o barieră în calea transporturilor sale.

Foto: kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Confirmând importanța îndeplinirii cerințelor Rusiei pentru exportul de cereale și îngrășăminte proprii, Ankara consideră că nu există nicio alternativă la inițiativă. 

Turcia a depus eforturi diplomatice intense pentru restabilirea acordului din iulie 2022 și a cerut, de asemenea, Kievului și Moscovei să pună capăt războiului prin negocieri. În iulie 2023, Erdogan s-a întâlnit și cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskyy la Istanbul pentru a discuta aceste chestiuni.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *