Putin, decis să se întâlnească cu Trump. Moscova refuză medierea internațională pentru aplanarea conflictului cu Ucraina

, , , , , ,
 
Liderul-SUA-Donald-Trump. pregătit pentru întrevederea cu Putin

Liderul-SUA-Donald-Trump. pregătit pentru întrevederea cu Putin

Întrevederea dintre preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, va avea loc în marja summitului G20 de la Buenos Aires, după cum a fost prevăzut, în pofida ameninţărilor liderului american de a anula această întrevedere, a anunţat joi Kremlinul, citat de mass-media internațională, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Washingtonul a confirmat întrevederea”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, precizând că aceasta va avea lor sâmbătă, „1 decembrie, în jur de miezul zilei” şi „ar putea dura circa o oră”.

Subiecte sensibile

Printre subiectele ce ar putea fi abordate de către cei doi şefi de stat se numără „relaţiile bilaterale, securitatea strategică, dezarmarea şi conflictele regionale”, a adăugat Peskov. „Nu trebuie neapărat să fim de acord asupra tuturor problemelor, de altfel aceasta este imposibil, însă este necesar să discutăm. Este nu doar în interesul ţărilor noastre, ci şi al lumii întregi”, a explicat Peskov.
Confruntarea dintre Ucraina şi Rusia, reactivată de sechestrarea, duminică, în largul Peninsulei Crimeea a trei nave militare ucrainene de către paza de coastă rusă, ameninţa să aibă repercusiuni asupra summitului G20 care îşi începe lucrările vineri, în Argentina.
„Poate că nu voi face această întrevedere” prevăzută cu Putin în acest cadru, a avertizat marţi Donald Trump într-un interviu pentru Washington Post, subliniind că „nu-i place această agresiune”.

Amenințări SUA

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, la rândul său, că îşi anulează întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, prevăzută în marja summitului G20 de la Buenos Aires (Argentina), menţionând actuala criză în Ucraina. ”Pe baza faptului că navele şi marinarii nu au revenit în Ucraina din Rusia, am decis că pentru toate părţile interesate ar fi mai bine să-mi anulez întâlnirea prevăzută cu Vladimir Putin în Argentina”, a anunţat Donald Trump într-o postare pe Twitter, scrisă la bordul avionului care îl duce la Buenos Aires. ”Aştept cu nerăbdare un summit semnificativ (americano-rus) imediat ce situaţia actuală va fi soluţionată”, mai spune în mesajul său Donald Trump.
Înainte de a se îmbarca pentru zborul către Argentina, el declarase presei că va avea în avion un raport complet asupra acestui incident şi că în urma acestuia va decide dacă se întâlneşte sau nu cu preşedintele rus.
Confruntarea între Ucraina şi Rusia, reactivată de interceptarea prin forţă şi sechestrarea duminica trecută în largul Crimeii a trei nave militare ucrainene, s-a repercutat astfel asupra întrevederii Putin-Trump la summitul G20 din Buenos Aires. Toţi cei 24 de marinari ucraineni capturaţi la bordul navelor au fost plasaţi în arest preventiv pentru 60 de zile de către Rusia, iar joi s-a aflat că ei au fost transferaţi din Crimeea – unde au fost duşi iniţial – la Moscova, în închisoarea Lefortovo.

Mediere refuzată

Moscova nu vede nevoia unor eforturi de mediere pentru normalizarea relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, iar cei care vor să ajute pot să intervină pe lângă Kiev, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti, preluată de mass-media internațională. ‘Moscova este recunoscătoare tuturor celor care sunt dispuşi să contribuie la dezescaladarea tensiunilor provocate de partea ucraineană. Dar nu vede nevoia unor eforturi de mediere: cei dornici şi care dispun de astfel de posibilităţi ar putea să ajute intervenind pe lângă autorităţile de la Kiev’, a afirmat Peskov, reiterând poziţia oficială a Rusiei cu privire la incidentul din weekendul trecut în Marea Neagră. Partea rusă insistă că cele trei nave ucrainene interceptate prin forţă şi sechestrate de gărzile de coastă ruse încălcaseră apele teritoriale ruse în apropiere de Crimeea, anexată în 2014 de Rusia, dar considerată în continuare de către Kiev drept teritoriu al său.
Navele militare ucrainene ‘nu au fost atacate, ci s-au întreprins măsuri de reţinere a lor pentru încălcarea frontierei de stat a Federaţiei Ruse’, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, întrebat de ce gărzile de coastă ruse au atacat vasele marinei ucrainene în apele neutre.

Variantă rusă

Potrivit Moscovei, trei nave ale Forţelor navale ucrainene – două vedete blindate (‘Berdiansk’ şi ‘Nikopol’) şi remorecherul ‘Ianî Kapu’ – au intrat în apele teritoriale ruse într-o zonă provizoriu închisă şi au încercat să pătrundă în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov. Gărzile de coastă ruse au invocat ‘manevre periculoase din partea acestora’, deşi în imaginile video postate de Kiev pe internet se poate vedea cum o navă de patrulare rusească loveşte în plin remorcherul, iar gărzile de coastă ruse deschid focul asupra vaselor ucrainene, după cum au relatat agenţiile ucrainene de presă. Trei marinari ucraineni au fost răniţi în urma acestui incident, fiind în prezent spitalizaţi în Crimeea ocupată. Aceştia împreună cu alţi 21 de membri ai echipajelor au fost capturaţi, iar cele trei nave ucrainene sechestrate.
Aceasta este prima confruntare militară deschisă între Moscova şi Kiev după anexarea Crimeii în 2014 şi declanşarea în acelaşi an a unui conflict armat în estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi.

Convenția de la Montreaux, armă diplomatică

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că a propus Rusiei şi Ucrainei să medieze criza dintre cele două ţări în urma incidentului din Marea Azov, conform AFP.
De altfel, şeful marinei ucrainene Igor Voroncenko a declarat joi că Ucraina va cere Turciei – ţară membră a NATO – să blocheze accesul în strâmtoarea Bosfor pentru navele ruseşti, ca răspuns la incidentul de lângă strâmtoarea Kerci, în baza articolului 19 al Conveției de la Montreaux privind regimul strâmtorilor Bosfor și Dardanele.
‘Vom cere Republicii Turcia să închidă Bosforul pentru ca ruşii să ştie cum e să încalce dreptul internaţional’, a declarat amiralul Igor Voroncenko la Kiev în cadrul unei conferinţe dedicate securităţii maritime, citat de mass-media de la Kiev. ‘Cred, comunitatea internaţională va recunoaşte că a fost comis un act de agresiune împotriva Ucrainei’, şi-a exprimat convingerea amiralul Voroncenko. (N.G./M.I.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *