Putin cred ca Obama va fi impiedicat sa isi flexibilizeze pozitia pe scut

, , , , , ,
 

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca omologul sau american Barack Obama este dispus sa reia discutiile cu Rusia pe subiectul scutului antiracheta din Europa insa ar putea fi impiedicat de lobbyul militar din Congres si de Departamentul de Stat pe care liderul rus l-a descris drept “destul de conservator”. Afirmatia a fost facuta intr-un interviu acordat publicatiei Russia Today. “Este posibil sa se gaseasca o solutie la aceasta problema, in cazul in care presedintele Obama este reales pentru un al doilea mandat? In principiu, da, se poate. Insa nu tine doar de presedintele Obama. Din cate stiu eu, dorinta acestuia de a gasi o solutie este sincera”, a declarat Putin. “Simt ca este un om sincer si ca vrea sincer sa puna in aplicare o schimbare pozitiva. Dar poate sa o faca, il vor lasa sa faca asta? Vreau sa spun ca exista lobbyul militar si Departamentul de Stat, care este destul de conservator”, a aduagt liderul de la Kremlin. Presedintele Putin a subliniat ca un dialog pe subiectul scutului antiracheta este necesar adaugand ca nu este sigur ca “partenerii nostri sunt pregatiti pentru acest tip de cooperare.”

Scutul conform cu planul initial

Democratii americani au oferit asigurari ca, in cazul obtinerii unui nou mandat, Barack Obama va continua planurile de amplasare a scutului antiracheta in Europa. Potrivit platformei Partidului Democrat lansate in decursul zilei de luni pentru alegerile din noiembrie in care actualul presedinte american va candida impotriva republicanului Mitt Romney democratii americani considera ca “Statele Unite si Rusia pot sa coopereze in domeniul apararii antiracheta, insa am clarificat totodata faptul ca vom continua sa implementam sistemul, incepand cu pasii pe care i-am facut pentru amplasarea lui in Polonia, Turcia si Romania”. Negocierile dintre Rusia si Statele Unite pe tema proiectul de aparare antiracheta au stagnat dupa ce administratia de la Washington a refuzat sa oferi Moscovei garantii legale ca scutul nu va fi folosit impotriva sa, relateaza RIA Novosti.

Interes vital pentru Rusia

Putin a mai declarat pentru Russia Today ca “scutul antiracheta este, cu siguranta, unul dintre principalele subiecte ale agendei actuale pentru ca implica interese vitale ale Rusiei. Oameni de stiinta si experti inteleg ca o solutie unilaterala nu va creste stabilitatea globala. In principal, intentia este de a afecta echilibrul strategic, un lucru foarte periculos, pentru ca fiecare parte implicata va incerca intotdeauna sa isi mentina capacitatile de aparare, si intreaga situatie ar putea declansa o cursa a inarmarilor.” El a adaugat ca Rusia “va trebui sa se gandeasca o modalitate prin care sa ne putem apara”, in cazul in care Statele Unite ale Americii continua sa isi sustina planurile de amplasare a scutului fara sa tina cont de pozitia Moscovei. “De asemenea, trebuie sa luam in considerare caracterul sau strategic, nu e construit pentru un an sau pentru un deceniu”, a mai precizat liderul rus. Intrebat ce se va intampla in cazul in care contracandidatului lui Obama, republicanul Mitt Romney care a descris Rusia ca “dusmanul geopolitic numarul unu” al Americii, preia pozitia de la Casa Alba, Putin a declarat ca Rusia ar putea colabora si cu acesta. “Vom lucra cu orice presedinte ales de poporul american. Insa eforturile nostre vor fi eficiente in limitele impuse de partenerii nostri”, a afirmat Vladimir Putin. “Cand vorbim de sistemul de aparare antiracheta, partenerii nosti americani ne tot spun: ‘Nu este directionat impotriva voastra’. Dar ce se intampla daca dl. Romney, care ne considera principalul dusman al Americii, este ales presedinte al SUA? In cazul acesta, sistemul de aparare antiracheta va fi cu siguranta directionat impotriva Rusiei avand in vedere ca este configurat tehnologic exact pentru acest scop”, a mai declarat liderul de la Kremlin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *