Putin amenință din nou: „Vom da un răspuns adecvat scutului antirachetă al SUA”

, , , ,
 

Moscova va oferi un „răspuns adecvat” tentativelor SUA de a amplasa elemente ale scutului antirachetă în apropierea granițelor sale, a declarat președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unui interviu-documentar difuzat de rețeaua de televiziune și internet Showtime.Vom menține acest echilibru strategic. Echilibru este lucru foarte important”, a declarat el. Putin a mai spus că elementele scutului antirachetă, ce sunt actualmente amplasate în Marea Mediterană, în estul Europei și în alte regiuni, pot fi transformate în infrastructură militară ce poate fi folosită la atac „în câteva minute, poate câteva ore”.

 „Practic, întreg teritoriu al Rusiei va fi înconjurat de aceste sistem”, a declarat Putin. „În realitate, aceasta este o nouă mare greșeală strategică a partenerilor noștri. Deoarece Rusia va da un răspuns adecvat la toate aceste acțiuni”, a mai afirmat el, citat de Tass. 

„În același timp, răspunsul nostru va fi mult mai ieftin”, a subliniat el. Putin a mai precizat că Rusia a fost forțată să dezvolte capacități de luptă cu rachete pentru a menține echilibrul strategic al forțelor, după ce SUA s-au retras din Tratatul rachetelor anti-balistice în 2002.

„Noi am propus ca împreună să ne angajăm într-un proiect de scut antirachetă care să protejeze SUA, Rusia și Europa”, a declarat Putin. „Din păcate, partenerii noștri au respins în cele din urmă propunerea”. „Dar pentru a menține acest element important a stabilității internaționale, și anume de a păstra balanța strategică a forțelor noastre, suntem forțați să ne dezvoltăm capacitățile balistice și sistemele de rachete ce pot penetra scutul antirachetă (american -n.r.), a mai spus Putin.

România găzduiește sisteme antirachetă, parte a scutului american în Europa, în baza de la Deveselu, județul Olt. Nu este prima dată când Rusia amenință țările-gazdă a scutului antirachetă că pot deveni ținte ale rachetelor rusești cu rază medie și lungă de acțiune. De altfel, americanii și europenii consideră Rusia o țară cu aspirații militariste tot mai pronunțate, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și a sprijinului militar vădit pe care îl oferă rebelilor proruși în estul Ucrainei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *